Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
26.6.2009 / Landsbygdens Folk
Valio sänker producentpriset på mjölk
Valio sänker produktionspriset för mjölk med ytterligare 4,5 cent per liter från och med början av juli. Förra gången sänktes priset på våren, med en sammanlagd sänkning på 9,2 cent. Producenterna kommer nu i genomsnitt att få 36,5 cent per liter mjölk.
Mats Nylund, SLC:s mjölkansvarige, ser prissänkningen som en följd av EU:s beslut att slopa mjölkkvoterna.
- Valio gör det de måste göra i det rådande marknadsläget. Samtidigt är situationen mycket besvärlig för mjölkproducenterna, och sänkningen innebär en inkomstförlust på omkring 100 miljoner euro för hela jordbruket.
Från Valios sida meddelar man att orsaken till det sänkta produktionspriset är den växande importen av billiga mjölkprodukter. Andelen importerad ost har i Finland stigit till närmare 40 procent, och importen av billig svensk råmjölk har ökat. Samtidigt måste finländsk mjölk exporteras i form av olönsamt mjölkpulver och smör, berättar Valios VD Pekka Laaksonen i ett pressmeddelande.
Enligt Laaksonen betalar Valio fortfarande mera för mjölken än genomsnittet i Centraleuropa och Sverige, där produktionspriset ligger under lönsamhetsgränsen. Laaksonen hoppas på att de finländska konsumenterna väljer att stöda finländsk arbetskraft genom att köpa inhemska varor i stället för de billigare utländska produkterna.
Valios sparåtgärder kommer också att gälla den egna produktionen. Från marknadsförings- och försäljningssidan får 35 personer gå, medan minskad produktion vid mejeriet i Tammerfors resulterar i 41 uppsägningar.
Mats Nylund passar på att beklaga att avtalet med ministeriet om hälsogranskningen resulterade i att endast 15 procent av det produktionskopplade stödet gick till mjölksektorn.
- Av dessa pengar fick C-området ingenting. Det visar på en felbedömning, eftersom mjölkbranschen är av stor betydelse i Finland.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab