Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
26.6.2009 / Landsbygdens Folk
Gurkdirektivet tas ur bruk i början av juli
För största delen av frukterna och grönsakerna slopas specialkraven i början av juli. Gurka är en av de produkter som påverkas av Europeiska kommissionens nya förordningsändring. Gurka måste ändå fortsättningsvis uppfylla vissa krav, om man vill ange dess kvalitetsklass.
Eftersom grönsakshandeln sker globalt utan att köparen ser produkten före köpbeslutet, har man kommit överens om gemensamma regler för hurdana egenskaper en produkt av en viss kvalitetsklass ska ha. Specialnormerna är alltså ett sätt att underlätta och harmonisera handeln.
Specialkraven gäller främst produktens yttre kvalitet. Kraven förblir i kraft för de tio produkter som det handlas mest med i världen. I fortsättningen ska jordgubbar, persikor och nektariner, äpplen, kiwi, päron, citrusfrukter, vindruvor, tomater, paprikor och sallat (gäller inte kruksallat) kvalitetsklassificeras innan de släpps ut på marknaden och de måste motsvara den angivna kvalitetsklassen. Produkterna måste motsvara de särskilda krav som är uppställda för dem i fråga om sort, form, storlek, utseende och andra överenskomna egenskaper.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab