Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
26.6.2009 / Landsbygdens Folk
EU:s regeringschefer grep in i mjölkkrisen
Vid EU-toppmötet i Bryssel grep medlemsländernas regeringschefer in i diskussionen om mjölkpriskrisen. EU-kommissionen fick i uppdrag att leverera en grundlig analys om prisbildningen. Men kommissionen vill inte rubba beslutet om den årliga höjningen av mjölkkvoterna.
Mjölkpriset togs upp vid toppmötet av Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som ansåg att kommissionen har alltför brått med att höja mjölkkvoterna. Merkel ifrågasatte inte själva avskaffningen av kvotsystemet. I stället efterlyste hon en större flexibilitet i samband med verkställandet av de årliga kvothöjningarna. EU fastställde senaste höst en årlig höjning med en procent i samband med den så kallade hälsochecken.
Enligt Merkel borde kvothöjningarna regleras enligt det rådande läget på marknaden. Under ett år kunde den automatiska kvothöjningen vid behov utebli. Följande år kunde kvoten eventuellt höjas med två procent, resonerade Merkel.
Men det vill kommissionen inte. Agrarkommissionär Mariann Fischer Boels talesman Michael Mann inskärpte att kommissionen inte tänker riva upp hälsochecken. De årliga kvothöjningarna förblir orörda, tillade han.
Däremot lovar kommissionen följa stats- och regeringschefernas begäran om en grundlig rapport om läget på den europeiska mjölkmarknaden. Kommissionen får två månader på sig att utarbeta rapporten, som följaktligen presenteras i september.
Michael Mann betonade att kommissionen regelbundet utför marknadsanalyser. Kravet från medlemsländerna är därmed ingenting nytt. Kommissionen koncentrerar undersökningen på produktionskedjan och prisbildningen på livsmedelsmarknaderna. Särskild uppmärksamhet ska denna gång ägnas mjölksektorn.
- Vi vet inte exakt vart vinsterna tar vägen. Med säkerhet går de inte till jordbrukarna, medgav Mann.
Kommissionen ska också lägga fram förslag om hur mjölkmarknaden ska stabiliseras. Fischer Boels talesman ville däremot inte ta ställning till eventuella konsekvenser av den kommande rapporten.
I anslutning till EU-toppmötet krävde de europeiska jordbrukarnas takorganisationer Copa och Cogeca att de europeiska stats- och regeringscheferna ska dra upp klara politiska riktlinjer för att lösa den svåra situationen på mjölkmarknaden. De europeiska mjölkproducenterna har hamnat i en synnerligen svår kris. Efterfrågan på deras produkter har sjunkit drastiskt i hela EU. Mjölksektorn har ingen chans att anpassa sig på denna korta varsel, framhöll Copa-presidenten Padraig Walshe.
Enligt Walshe har Europa inte på länge haft så låga priser. I flera länder har priserna sjunkit till nivån från 1983. Men produktionskostnaderna ligger fortfarande på rekordnivå. Detta skärper läget ytterligare, sade Walshe.
Toppmötet i Bryssel ackompanjerades av protester från omkring 3.000 europeiska jordbrukare, av vilka ett tusental hade anlänt med traktorer. Tidvis måste polisen sätta in tårgas och vattenkanoner mot demonstranterna. Demonstrationen i Bryssel arrangerades av de europeiska mjölkböndernas specialorganisation European Milk Board.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab