Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
24.6.2009 / SLC
Regeringen bereder en nationell livsmedelsstrategi (JSM)
Jord- och skogsbruksministeriet informerar

Helsingfors 24.6.2009 (Publiceras omedelbart)

Beredningen av en nationell livsmedelsstrategi framskrider. En bakgrundsutredning för en nationell livsmedelsstrategi har blivit klar och kan kommenteras fram till 30.9.2009 på jord- och skogsbruksministeriets webbplats www.mmm.fi/ruokastrategia. Bakgrundsutredningen sänds också till livsmedelssektorns och förvaltningens aktörer för kommentarer.

En nationell livsmedelsstrategi till år 2020 bereds i en situation, då stora förändringar har skett i livsmedelssektorns verksamhetsmiljö. Syftet med strategin är att bedöma livsmedelssektorns förändringsfaktorer och skapa en för de olika aktörerna gemensam uppfattning om hur Finlands livsmedelssektor kan bevara sin konkurrenskraft.

Kommenteringsrundan om bakgrundsutredningen för den nationella livsmedelsstrategin ger möjlighet till en bred diskussion och tankeutbyte om livsmedelssektorns frågor. Det egentliga strategiarbetet påbörjas hösten 2009. Tanken är att den nationella livsmedelsstrategin ska bli klar år 2010.

I bakgrundsutredningen för livsmedelsstrategin finns en beskrivning av den finska livsmedelssektorn och dess nyckeltal, trender och utmaningar. I slutsatserna presenteras de frågor som livsmedelsstrategin ska ta ställning till.

Man hoppas att livsmedelsstrategin ska ge svar på bland annat följande frågor: I vilken grad ska olika produkter vara inhemska? Ska man sätta ett separat mål för ekologisk produktion? Hur verkställs försörjningstryggheten? Vad ska man göra inom livsmedelskedjan för att förhindra klimatförändringen och för att anpassa sig till den? Hur skulle Finland kunna bidra till en globalt tryggad livsmedelsförsörjning?


Mer information från jord- och skogsbruksministeriet:
statssekreterare Jouni Lind, tfn (09) 160 533 23
ministerns specialmedarbetare Minna-Mari Kaila, tfn (09) 160 533 02
 
Pressmeddelandet kan läsas på: http://www.mmm.fi/sv/index/ministeriet/pressmeddelanden/090624_ruokastrategiasv.html

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab