Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
19.6.2009 / Landsbygdens Folk
Ändringar i höstens stödbetalningar
Det kommer att bli förändringar i gårdsstödet eller miljö- och LFA-stödens utbetalning i år. Enligt uppgifter som LF fått från jord- och skogsbruksministeriet och Landsbygdsverket kommer stöden att betalas tidigare och även utbetalningssättet kommer att ändra.
Det råder dock oenighet om vilka stöd förändringen gäller samt om det endast gäller för detta år eller om det är frågan om en permanent lösning.
Förslaget om stödens tidigare utbetalning är jordbrukskommissionär Mariann Fischer Boels svar på mjölkböndernas rop på hjälp i det trängda ekonomiska läget.
Leena Tenhola, Landsbygdsverkets överdirektör, säger att det inte går att tidigarelägga utbetalningen på gårdsstödet än möjligen till andra hälften av oktober.
- Finland betalar redan gårdsstödet bland de första i EU och strävar efter att få allting utbetalat inom december. Förslaget är mera riktat till de länder där det kan dröja ända till mars innan jordbrukarna får sina stöd.
EU-kommissionens budgetår byter i mitten av oktober, vilket gör att stöden skulle betalas för fel år om de skulle betalas ut innan det.
- Om utbetalningen sker tidigare förutsätter det dock att övervakningen är slutförd innan stödet kan betalas, säger Tenhola.
Enligt sektionschef Juha Palonen på jord- och skogsbruksministeriet har de slutliga besluten gällande utbetalningarna inte ännu gjorts. Däremot finns det planer på att tidigarelägga utbetalningen av miljö- och LFA-stöden.
På Landsbygdsverket meddelas det att mera information om utbetalningarna kommer så småningom.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab