Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
19.6.2009 / Landsbygdens Folk
Finlands förslag om hälsogranskningen klart
SLC och MTK kom förra veckans fredag överens med Jord- och skogsbruksministeriet om riktlinjerna för tillämpningen av den så kallade hälsogranskningen av EU:s gemensamma jordbrukspolitik under åren 2010-2013.
I anslutning till de europeiska jordbruksministrarnas beslut om hälsogranskningen i fjol höstas fick Finland lov att betala ut 10 procent av EU:s stöd som produktionsbundna stöd också framöver. Detta alltså fastän meningen med hälsogranskningen är att slopa de produktionsbundna stöden helt. De flesta andra länderna fick ett undantag på 3,5 procent.
I finländskt stödjargong talar man således nu om paragraf 68-stöd, eftersom det är den paragrafen som ger Finland rätt att betala ut produktionsbundna stöd.
I pengar betyder det att vi kan betala ut cirka 57 miljoner euro som produktionsbundet stöd. Enligt förslaget koncentreras största delen av den summan till stöd för dikor och tjurar. Jämfört med nu kommer mer stöd att koncentreras till A- och B-områdena i södra Finland. EU:s nuvarande tjurpremier och bidrag till slaktkvigor upphör redan nästa år. I samband med den här lösningen har parterna dock enats om att höja det nationella stödet till slaktkvigor med cirka 30 euro per kviga likaså nästa år.
När det gäller mjölkproduktionen kom parterna överens om ett nytt stöd på sammanlagt 9,5 miljoner i medeltal per år, men hela det stödet koncentreras till A- och B-områdena. Avsikten är att 6 miljoner euro av stödsumman finansieras med nationella pengar.
Dessutom införs en slaktpremie för lamm från och med 2011. Det stödet gäller i hela landet och stödsumman som utbetalas blir 900.000 euro årligen. Premien betalas för lamm med en slaktvikt på minst 18 kilo. EU:s bidrag för tackor bibehålls.
I stället för det nuvarande stödet för stärkelsepotatis införs 2012 ett nytt stöd på sammanlagt 3,5 miljoner euro.
För protein- och oljeväxter införs ett stöd från och med 2011 på 6,5 miljoner euro sammanlagt efter att EU:s produktionsbidrag för jordbruksgrödor upphör.
De här stöden gäller i hela landet.
På det sista mötet före den avgörande förhandlingen meddelade SLC-ordföranden Holger Falck att SLC lämnar in en protokollsanteckning om mjölkstödet samt storlekssumman på stödet till stärkelsepotatis.
- Vi hade gärna sett att åtminstone en del av stödet till mjölkkor hade kommit också C-området till del, säger Holger Falck. Dessutom skulle vi ha föredragit ett högre stöd till protein- och oljeväxter och nöjt oss med ett mindre stöd till stärkelsepotatis. Inom styrelsen var vi dock överens om att det inte var meningsfullt att ställa oss utanför överenskommelsen.
Parternas överenskommelse ska ännu godkännas av statsrådet och lämnas till EU-kommissionen senast 1 augusti.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab