Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
19.6.2009 / Landsbygdens Folk
Traktormarsch till EU-toppmöte
Mjölkbönder från flera europeiska länder har denna vecka satt sig i sina traktorer för att sätta kurs mot Bryssel, där EU-ledarna samlas till toppmöte. Producenterna vill understryka att mjölkpriskrisen är ett problem som måste lösas på statschefsnivå.
De mest avlägsna demonstranterna startade redan senaste lördag i riktning mot Bryssel. Målet är EU:s rådsbyggnad, där de europeiska mjölkböndernas samarbetsorganisation European Milk Board (EMB) arrangerar två manifestationer.
De flesta deltagare åker buss till Bryssel, men andra föredrar den egna traktorn. Många traktorresenärer övernattar under resan i sovsäckar i sina släpvagnar. I närheten av Bryssel förenas deltagarna från olika regioner i en gemensam traktormarsch.
De kvinnliga jordbrukarna har dessutom planerat att övernatta framför rådsbyggnaden i Bryssel.
Mjölkproducenterna anser att EU:s ministrar inte längre förmår lösa mjölkpriskrisen. Nu måste stats- och regeringscheferna ta i tu med problemet. Tysklands förbundskansler Angela Merkel har lovat att ta upp mjölkpriserna på toppmötet.
Bakom aktionen i Bryssel står mjölkböndernas specialorganisation EMB, som kräver en flexibel reglering av mjölkmängden i EU, så att utbudet anpassas till efterfrågan.
- Skenåtgärder som exportbidrag och en tidigareläggning av utbetalningen av gårdsstödet lindrar bara problemen för stunden. På längre sikt är EU:s åtgärder verkningslösa, inskärper EMB:s viceordförande Sieta van Keimpema.
EMB är en relativt ny organisation som strävar till att samla Europas mjölkproducenter under ett tak. EMB har hållit en hög profil genom att skicka sina medlemmar ut på gator och vägar i samband med spektakulära protester, demonstrationer, manifestationer och till och med leveransstrejker.
I Tyskland har en konflikt blåst upp mellan EMB:s tyska landsorganisation BDV och den traditionella producentrörelsen Deutscher Bauernverband (DBV). Ur BDV:s led haglar det kritik mot etablerade Bauernverbands moderata profil.
Ledningen för DBV med ordförande Gerd Sonnleitner i spetsen förespråkar en moderat samförståndslinje och betecknar BDV-medlemmarna som en samling radikala ensaksaktivister. Men Sonnleitner har skäl att ta kritiken på allvar. Senaste vecka församlades 400 jordbrukare från hela Bayern utanför DBV:s generalsekretariat i München för att kräva en ändring av organisationens politik och Sonnleitners avgång.
Enligt rebellerna är Sonnleitner ansvarig för den rådande mjölkpriskrisen och det svåra läget på mjölkgårdarna. Framför allt BDV-medlemmar angrep Sonnleitner och anklagade honom för att inte gripa in i politiken där ingrepp vore möjliga och nödvändiga.
Enligt Sonnleitner har kritikerna gjort honom till syndabock. Han avvisar kritiken och påpekar att DBV kämpar för mjölkbönderna - i samma utsträckning som för spannmålsodlare och grisproducenter.
Stämningen inom den tyska producentrörelsen betecknas som mycket irriterad. Det är inte bra när bönder bekämpar andra bönder, uttalade sig en Sonnleitner-anhängare nyligen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab