Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
19.6.2009 / Landsbygdens Folk
Franska producenter tvingar fram utredning om prisskillnaderna
De franska mjölkproducenterna vill gå till botten med varför de får så dåligt betalt. De har fått 30 procent mindre i lön senaste året med en bottennotering på 0,21 euro litern i april i år.
Mejerier har ockuperats, mjölk har hällts ut, bildäck har bränts och nu attackerar de franska mjölkbönderna stormarknaderna. De vill ha en förklaring till varför producenten får 0,21 euro, medan konsumenten betalar runt en euro för en liter mjölk. Vart tar mellanskillnaden vägen?
Konflikten har hållit på i flera veckor och började i mitten av maj. Runt om i landet har protestaktioner genomförts, men även i Bryssel där förutom fransmän även tyskar och holländare deltog.
Den franske jordbruksministern Michel Barnier tillsatte två medlare. De ledde förhandlingar mellan producenter, livsmedelsindustrin och kooperativen. Efter långa diskussioner kom parterna i början av juni överens om ett pris på 0,28 euro litern för maj månad och resten av året.
Men mjölkbönderna var inte nöjda med uppgörelsen, protesterna fortsatte sporadiskt på flera håll i Frankrike, främst i Bretagne, där koncentrationen av mjölkproducenter är mycket stor.
Förra veckoslutet utannonserades därför en ny kampanj i 48 timmar, dit även griskött-och en del grönsaksproducenter anslöt sig. Framför allt är det de yngre jordbrukarna som är upprörda och de anser att lägga på 40 procent på deras priser är "organiserad stöld". Protesterna riktade sig mot stormarknaderna och mängder av shoppingcenters blockerades med bland annat kundvagnar.
Jordbruksministern Michel Barnier, som var inbjuden på "de unga lantbrukarnas kongress" torsdagen den 11 juni i St Flour i centrala Frankrike, möttes av visslingar och flera vände ryggen mot honom när han talade. Men han tog upp diskussionen och lovade att tillsätta finansinspektörer för att belysa hela kedjan från producent till konsument.
Den stora fackföreningen FNSEA:s ledare, Jean-Michel Lemétayer, hälsade denna åtgärd med glädje. "Äntligen får vi gehör" var hans kommentar. Medan de yngre lantbrukarna var mer skeptiska. De vill se konkret handling i stället för löften.
En liter mjölk i Frankrike kostar från billigast 0,56 euro till det dyraste priset 1,87 för en liter ekologisk mjölk. Om producenten i genomsnitt får 0,28 euro vart går resten? Det är denna problematik som nu ska rönas ut. Enligt fransk TV så fördelar sig posterna för en liter mjölk för 0,56 euro så här: skatt 0,03 euro, distribution 0,11 euro, producent och varuförädling 0,42 euro.
Jordbruksminister Barnier har sagt att det blir finansinspektörernas uppgift att ta reda på exakt vem som tjänar vad i kedjan från producent till konsument.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab