Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
19.6.2009 / Landsbygdens Folk
EU:s exportbidrag landar hos storkoncerner
Miljonbelopp av EU:s exportbidrag till jordbruket landar hos de stora livsmedelskoncernerna. Det framgår av dokument från den tyska tullen. Högst uppe på en lista med 35 tyska företag återfinns Europas största sockerkoncern Südzucker.
Miljöorganisationen Greenpeace har sedan år 2006 krävt att förteckningarna ska offentliggöras, hittills utan resultat. De tyska tullmyndigheterna vägrade hårdnackat att lämna ut listorna, men nu har förvaltningsdomstolen fastställt att informationen är offentlig.
Greenpeace karaktäriserar exportbidragen som en helt felaktig signal. Organisationen anser att EU-stöden för export av jordbruksprodukter bidrar till att utarma jordbruket i utvecklingsländerna. Enligt Greenpeace har skattebetalarna rätt att få veta var EU-stöden landar.
- Inget att bråka om, anser jordbruksminister Ilse Aigner som försvarar exportbidragen. Den konservativa agrarpolitikern Peter Bleser finner inte heller något märkligt i att exportsubventionerna hamnar hos företagen.
- Bönderna exporterar ju inte sina produkter själva. Stöden bidrar till att europeiska jordbruksprodukter kan saluföras utanför EU. Det underlättar läget på den inre marknaden, vilket EU:s jordbrukare drar nytta av, argumenterar Bleser.
Landets utvecklingsminister Heidemarie Wieczorek-Zeul kontrar med att Nordmilch får det högsta stödet av alla mejerier. Nordmilch lyfter de högsta exportstöden, men betalar de lägsta producentpriserna. Det kan inte vara bra för jordbrukarna, tillägger hon.
Förteckningen omfattar endast företag som är verksamma i Tyskland. De största exportsubventionerna under säsongen 2004/2005 åtnjöt Europas största sockerkoncern Südzucker, som fick 82 miljoner euro från Bryssel. På andra plats kommer handelshuset för jordbruksprodukter August Töpfer, som tillhör USA-koncernen Archer Daniels Midland. Töpfer lyfte under det aktuella räkenskapsåret 60,8 miljoner euro i exportbidrag.
På tredje plats återfinns Danisco Sugars sockerfabrik i Anklam, Tyskland, som lyfte 24,6 miljoner euro. På fjärde plats återfinns den första mjölkkoncernen, Nordmilch, med 22,4 miljoner euro. Ett år tidigare lyfte mjölkkooperativet hela 52 miljoner euro.
Förteckningen omfattar ett flertal kända mjölkkoncerner. Också chokladproducenter och tillverkare av sötsaker erhåller miljonbelopp av EU för att de exporterar sockerhaltiga produkter till utlandet.
Också utländska företag med verksamhet i Tyskland återfinns på listan. Utöver Danisco Sugar återfinns flera danska livsmedelsföretag och koncerner med hemort i Frankrike, Nederländerna och USA. I förteckningen över de 35 koncerner som lyfter de högsta stöden, noteras bland annat den danska slakterikoncernen Danish Crown, den holländska osttillverkaren Campina, franska Eurofrance samt den multinationella Cargill-koncernen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab