Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
19.6.2009 / Landsbygdens Folk
Djurskyddsaktivister i Österrike anklagas för maffiametoder
Tio djurskyddsaktivister sitter häktade i Österrike efter en spektakulär polisutredning. Aktivisterna anklagas för bildandet av en maffialiknande organisation. De anklagade har bland annat stoppat djurtransporter och tvingat en bagerikedja att övergå till ägg från sprätthöns.
Den österrikiska skyddspolisen har hållit de anklagade under noggrann observation under flera års tid. Utöver de tio häktade personerna riskerar ett 40-tal aktivister åtal. I polisens rapport nämns namnen på upp till 150 personer från sexton olika djurskyddsgrupper.
Det nya är att polisen jämställer djurskyddarnas aktioner med maffia- och terrorverksamhet. Brottsutredarna tillämpar maffia- och terrorparagrafen 278a i den österrikiska strafflagen. De huvudanklagade har hållits häktade flera månader.
Utredningarna handhas av en specialkommission som nyss har sammanställt en slutrapport med flera tusen sidor text. De ledande aktivisterna kan i värsta fall räkna med frihetsstraff på upp till fem år.
Sammanlagt har polisen genomfört husrannsakan hos 26 personer, varvid bland annat datorer har tagits i beslag. Utredarna har också använt sig av telefonavlyssning och radiosändare som har gömts under de misstänktas bilar.
Den huvudmisstänkta är Martin Balluch, ordförande för "Verein gegen Tierfabriken" (VGT) - föreningen mot djurfabriker - en organisation med 18.000 medlemmar. Den 45-årige filosofen och matematikern hävdar att myndigheterna vill skapa ett prejudicerande fall genom att rubricera djurskydd som terror- och maffiametoder.
Balluch anklagas bland annat för rekrytering och utbildning av radikala djurskyddare. Enligt Balluchs utsago är har han bara skrivit en bok, hållit föredrag och arrangerat djurskyddskongresser. Han avvisar anklagelserna om brottslig verksamhet.
- Vår organisation har varit så effektiv att vi har blivit obekväma. Nu försöker man tysta oss, säger Balluch.
Enligt polisens utredningar ska Balluchs aktivister ha agerat så militant i samband med 35 djurskyddskampanjer, att flera företagare och deras medarbetare har känt sig utsatta för hot och utpressning.
Anklagelserna varierar från anläggande av bränder till grov skadegörelse, ekonomiskt sabotage, frisläppning av djur, nedsmetning av skyltfönster etc. Aktivisterna har också stoppat djurtransporter på landsvägarna.
En bagerikedja i Wien har anmält aktivisterna för utpressning. Bageriet måste övergå från burägg till ägg från sprätthöns då djuraktivisterna hade hotat med negativ publicitet i medierna. Bytet av äggleverantör föranledde årliga extrakostnader till ett belopp av 80.000 euro.
Om maffiaparagrafen 278a följs till punkt och pricka, kan nästan vilka fall som helst av civil olydnad rubriceras som maffialiknande verksamhet och bestraffas oskäligt hårt, anser de anklagades advokater. Rädslan för repressalier har dämpat djurskyddsorganisationernas aktiviteter. Till och med miljöorganisationen Greenpeace medger att man håller en lägre profil än vanligt.
Utredningen ligger nu hos justitieministeriet i Wien, som inom de närmaste veckorna ska ta ställning till tillämpningen av paragraf 278a i det aktuella målet. De huvudanklagade kan i så fall dömas till frihetsstraff från sex månader upp till fem år. Ministeriet räknar med en processupptakt i september.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab