Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
15.6.2009 / SLC
Miljövänligaste jordbruksproducent sökes

WWF  och producentorganisationerna  söker Finlands och hela Östersjöområdets miljövänligaste jordbruksproducent

WWF Finland, SLC  och MTK utlyser en tävling för att hitta Finlands miljövänligaste jordbruksproducent. Syftet med priset är att förmedla kunskap om de bästa metoderna för ett Östersjövänligt jordbruk och visa uppskattning för jordbrukare som går i spetsen för innovativa åtgärder för att minska närsaltavrinningen.

Tävlingen är ett led i en mera omfattande tävling som ordnas av WWF och jordbrukarnas miljöforum i Östersjöområdet (Baltic Farmers Forum for the Environment, BFFE) och genom vilken man försöker hitta den miljövänligaste jordbruksproducenten i hela Östersjöområdet.

I tävlingen väljs vinnaren i hela Östersjöområdet bland nio nationella kandidater som representerar vart och ett av Östersjöländerna. I slutet av tävlingen hålls en konferens dit alla nio vinnarkandidater från de olika länderna är inbjudna. På konferensen diskuteras olika metoder att påskynda tillämpningen av ett miljövänligt jordbruk i området.

Den som vinner hela tävlingen tilldelas ett pris på 10000 euro. Vinnarna i de olika nationella tävlingarna får diplom, betald resa till konferensen och ett pris på 500 euro. Finlands nationella vinnare belönas dessutom med en rekreationssemester för hela familjen.

“Vi har försökt informera om att problemet med den stora tillförseln av näringsämnen i Östersjön till stor del beror på nuvarande jordbrukspolitik och inte på jordbruket i sig. Ändå har jordbrukare fått negativ uppmärksamhet och utpekas ofta som "bovarna i dramat", säger WWF Finlands tf. generalsekreterare, skyddsdirektör Jari Luukkonen. “Med det här priset vill vi belysa goda exempel från hela regionen och visa vårt stöd till jordbrukssektorn".

"Jordbrukarna saknar varken vilja eller motiv att delta i vattenvården och skyddet av Östersjön. De saknar endast fungerande metoder. Vi måste också komma ihåg att utöver vattenvården omfattar jordbrukarnas miljöarbete bl.a. att utöka naturens mångfald och bevara vårdbiotoper", säger miljödirektör Johanna Ikävalko från MTK.

WWF tar nu emot anmälningar till tävlingen från privata jordbrukare, jordbrukarorganisationer och andra intresserade parter. Jordbrukare uppmanas föreslå sig själva som tävlingsdeltagare, eller bli utnämnda av jordbrukarorganisationer i det egna landet. Tävlingskriterier och anmälningsblanketter finns på WWF:s och MTK:s webbplatser, adress www.wwf.fi/viljelijapalkinto och www.mtk.fi/maatalous/ymparisto/fi_FI/viljelijapalkinto. Anmälningstiden går ut den 31 augusti 2009.

Vinnarna i de nationella tävlingarna offentliggörs på hösten och den regionala pristagaren i november 2009. WWF presenterar de vinnande jordbrukarnas bästa metoder och ett hållbart jordbruks betydelse för att lösa problemet med eutrofieringen av Östersjön på sin webbplats och i ett pressmeddelande.

Sedan 2007 har WWFs Östersjöprogram – Baltic Ecoregion Programme arbetat intensivt med frågor som gäller eutrofiering i alla Östersjöländer. Man har lagt särskild fokus på jordbrukets inverkan på Östersjön och försökt hitta lösningar på problemet. WWF:s mål är att minska det hot som eutrofieringen utgör mot naturens mångfald i Östersjön. Därför arbetar WWF för att främja miljövänliga jordbruksmetoder som minskar tillförseln av näringsämnen, t.ex. fosfor och kväve, till Östersjön.

För mera information, vänligen kontakta:

havsexpert Sampsa Vilhunen, WWF Finland, 040550 3854, sampsa.vilhunen@wwf.fi
miljödirektör Johanna Ikävalko, MTK, 0400 291066, johanna.ikavalko@mtk.fi

www.wwf.fi/viljelijapalkinto
www.mtk.fi/maatalous/ymparisto/fi_FI/viljelijapalkinto


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab