Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
12.6.2009 / Landsbygdens Folk
Yara kompenserar delvis höstens dyra gödselinköp
Yara har kommit överens med lantbruksaffärerna Agrimarket, K-lantbruk, Y-maatalous och Suomen Maataloustukku om förmåner till de jordbrukare som tog emot gödsel under tiden 1 juli-26 november i fjol. Efter den perioden trädde som bekant en kännbar prissänkning i kraft.
Jordbrukarna får således en engångsförmån på den gödsel som de köper under tiden från och med 15 juni till slutet av september i år. Det sker i form av ett avdrag från priset på 15 euro per ton för Finlandssalpeter och 45 euro per ton för annan åkergödsel. Förmånen får man enligt den mängd man köper i år, dock inte för större mängder än dem som man tagit emot under tiden 1.7-26.11 i fjol.
- Det här är ett sätt att komma dem som köpte dyr gödsel i fjol till mötes. Det är en förmån av engångsnatur, den kommer alltså aldrig att upprepas. Det är vi som finansierar den här förmånen tillsammans med lantbruksaffärerna, säger direktören för Yaras handel i Finland Timo Kirjavainen.
Yara slopar nu också den gamla "pristrappan".
- Vi går från och med nu över till en prissättning som baserar sig på månadspriser, uppger direktören för Yaras handel i Finland Timo Kirjavainen. Den här prissättningen följer europeisk modell. Det betyder att den gamla pristrappan inte längre är i kraft.
Så som i den gamla prissättningen är dock också utgångspunkten i den europeiska modellen att priserna är låga i början av säsongen. Priset skulle sedan stiga ju närmare spridningsperioden man kommer, men i alla fall enligt det rådande marknadsläget.
Gödsel för den nya säsongen har man kunnat beställa från och med i onsdags och leveranserna börjar på måndag för Finlandssalpeter och YaraMila Nurmen NK2 samt Metsän NP 1. Den 13 juli börjar leveranserna av hela sortimentet.
- Vi är nu i ett läge där priserna i praktiken har halverats sedan i höstas, påpekar Timo Kirjavainen vidare. YaraMila Pellon Y 1 kostar således 212 euro per ton och Finlandssalpeter 161 euro.
Han förklarar att prisbildningen på råämnen för gödsel har släpat något efter priserna på vete, majs och råolja under perioden från januari i fjol till och med april i år: världsmarknadspriserna på vete föll ordentligt redan i fjol somras. Något senare började också priset på majs falla, men det var från en betydligt lägre nivå än vetet. Majspriset föll samtidigt som priset på råolja började sjunka.
- På sensommaren föll sedan priserna på ammoniak och fosfor, medan priset för kalium hölls på en hög nivå ändå in på det här årets sida, förklarar Timo Kirjavainen. Priset på kalium är fortfarande på en högre nivå än för ett år sedan. I vår prissättning har vi i alla fall räknat med att priset på kalium sjunker. Om så inte sker råkar vi i en besvärlig situation.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab