Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
12.6.2009 / Landsbygdens Folk
Salmonella påträffad i rapskross
Hankkija-Lantbruk Ab har påträffat salmonella i sin egenkontroll av rapskross. Salmonellan (S. Mbandaka) hittades i ett rapskrossparti på 30 ton i hamnlagret i Uleåborg. Rapskrossen är den återstående mängden av ett parti på 2,75 miljoner kilo som importerades till Finland i augusti 2008.
Rapskross har levererats som sådant från lagret i Uleåborg till nötdjursgårdar i Österbotten, övre Savolax och norra Finland. Leveransen av det återstående rapskrosset har avbrutits. Rapskross har inte levererats till foderfabriker eller använts för framställning av foder, uppgav Evira i onsdags.
Bland nötdjur har salmonella inte påträffats i år. Ingen salmonella konstaterades heller i de myndighets- och egenkontrollprover som togs vid importen av rapskrosset.
De gårdar som köpt av rapskrosset kommer att kontaktas av foderleverantören och det återstående fodret återkallas. Myndigheterna och Föreningen för bekämpning av djursjukdomar ETT kommer att informera om provtagning och andra åtgärder på gårdarna.
Den nu påträffade S. Mbandaka-salmonellan har inte på senare år förekommit bland husdjur. Ifall djuren på en gård som mottagit rapskross uppvisar salmonellasymptom, ska den kommunala veterinären kontaktas. Om djuren konstateras vara smittade, kommer åtgärder att vidtas för att utrota salmonellan och förhindra smittospridning.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab