Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
12.6.2009 / Landsbygdens Folk
Mindre spannmål, mera oljeväxter
Årets spannmålsarealer minskade kraftigt samtidigt som arealerna för rybs och raps ökade. Det framgår av preliminära uppgifter om den utnyttjade jordbruksarealen från Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral Tike. De sådda arealerna för spannmålsväxter sjönk med ca 32.000 hektar från 2008. Ännu ett år tidigare hade spannmålsarealen ökat med 86.000 hektar. Procentuellt är denna minskning dock bara några procent.
Spannmålsarealens andel av den utnyttjade jordbruksarealen var något över hälften eller 1.219.000 hektar. Utöver spannmålsarealen sjönk också arealen för under fem år gamla vallar med ca 22.000 hektar.
Den största förändringen inträffade i de sådda arealerna för höstvete och råg. Den sådda arealen för höstvete sjönk med ca 25 procent och den sådda arealen för råg med ca 30 procent.
Arealen för blandsäd och andra spannmål ökade och arealen för vårvete var nästan oförändrad. Korn bevarade sin ställning som den vanligaste odlade spannmålsväxten, och dess andel av såddarealen för spannmål var hälften.
Som motvikt till den minskade odlingen av spannmål och under fem år gamla vallar ökade arealerna för i synnerhet skötta åkrar som inte odlas och trädesåkrar. I skötta åkrar som inte odlas ingick en nyhet i vårens stödansökningar: naturvårdsåker. Arealerna för trädesåkrar och skötta åkrar som inte odlas har enligt de preliminära uppgifterna ökat med ca 35.000 hektar sammanlagt.
De sådda arealerna för övriga odlingsväxter ökade totalt med ca 26.000 hektar. Särskilt kraftigt ökade den sådda arealen för rybs och raps, ökningen var ca 19.000 hektar. Även arealerna för sockerbeta och ärta ökade från året innan.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab