Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
12.6.2009 / Landsbygdens Folk
SLC motsätter sig guidade fiskeutfärder utan vattenägarens lov
SLC kan inte godkänna att organiserade och guidade fiskeutfärder skulle kunna genomföras inom ramen för den allmänna fiskerätten utan några som helst ersättningar till eller lov av dem som innehar fiskerätten. Det säger SLC i ett utlåtande om det utkast till proposition om ändringar i lagen om fiske, som beretts i jord- och skogsbruksministeriet.
- Utkastet innehåller många betänkligheter med tanke på bland annat grundlagens egendomsskydd och likvärdigheten mellan olika näringsidkare, heter det i SLC:s utlåtande. På ett allmännare plan tangerar förslaget även frågan om allemansrättens omfattning som inte är reglerad i lag.
Ändringen skulle enligt utkastet gå ut på att tillstånd av fiskerättsinnehavaren inte längre skulle krävas för "anordnade tillställningar". Tävlingar i mete, pilkfiske och handredskapsfiske skulle dock även i fortsättningen kräva tillstånd. Syftet med ändringen är att underlätta fisketuristföretagarnas verksamhet så att ledda och guidade fiskeutfärder kan förverkligas inom ramen för den allmänna fiskerätten.
- Under beredningen av utkastet till proposition har jord- och skogsbruksministeriet inte begärt utlåtande av oss, säger SLC:s jurist Helena Ålgars. Men när vi hörde om förslaget via omvägar beslöt vi i alla fall att skicka ett utlåtande som representant för många mark- och vattenägare i våra kusttrakter och i skärgården.
I sitt utlåtande hänvisar SLC vidare till den omfattande revideringen av fiskelagstiftningen som pågår just nu. Beredningen sker i en arbetsgrupp med fyra sektioner.
- Det nu framförda förslaget innehåller mångfacetterade aspekter och de tangerar de ärenden som behandlas i så gott som alla dessa sektioner, påpekar SLC i sitt utlåtande. Vi anser att frågan om att förbättra fisketuristföretagarnas verksamhetsmöjligheter bör behandlas i samband med detta revideringsarbete och inte fristående.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab