Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
12.6.2009 / Landsbygdens Folk
EU vill aktivera Östersjöregionen
Övergödning, algblomning och en hotad biologisk mångfald. Östersjön är i dåligt skick och det vill EU-kommissionen rätta till med sin Östersjöstrategi, som presenterades på onsdagen. Östersjöstrategin blir ett av tyngdpunktsområdena under Sveriges EU-ordförandeskap under hösten.
Runt Östersjön ligger åtta EU-länder samt Ryssland. Det gör EU till en lämplig, sammanhållande länk för det nya samarbetet. Strategin är uppdelad i femton delområden med 80 konkreta projekt, varav vissa redan har påbörjats.
Ett av huvudtankarna är att få alla östersjöländer att dra åt samma håll. De fyra hörnstenarna gäller renare miljö, ett ökat välstånd, bättre förbindelser och mer trygghet, exempelvis inom sjöfarten.
Mellan åren 2007 och 2013 ska Östersjöregionen tilldelas över 50 miljarder euro i investeringsstöd genom sammanhållningspolitiken och andra satsningar. Därav ska 27 miljarder euro användas för bättre förbindelser och 10 miljarder för miljösatsningar.
Under sitt ordförandeskap kommer Sverige särskilt att driva på ett totalförbud för fosfater i tvätt- och diskmedel i hela EU. Fosfatförbudet är en mycket effektiv och billig åtgärd för att få ner övergödningen i vattenmiljöer, framhåller det svenska miljöministeriet.
De baltiska länderna är i dag beroende av energitransporter från Ryssland. EU efterlyser ett sammanlänkande el- och gasnät för att minska olycksrisken och trygga försörjningen. Kommissionen vill också främja en snabb järnvägsförbindelse mellan Tallinn och Warszawa.
Det är första gången som EU lägger fram en så omfattande strategi på makroregionnivå. Kommissionen hoppas att Östersjöstrategin ska bli ett föredöme för liknande satsningar i exempelvis Medelhavsområdet eller Donaubäckenet.
Sverige kommer att utveckla strategin under hösten men också de andra EU-länderna får ansvar för olika områden. Bland annat ska Finland arbeta med frågor om övergödning och näringsläckage. Strategin ska godkännas på EU-toppmötet i december.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab