Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
12.6.2009 / Landsbygdens Folk
Ryssland ändrar WTO-strategi
Ryssland avbryter sina förhandlingar om ett enskilt medlemskap i världshandelsorganisationen WTO. I stället vill Ryssland söka medlemskap via en enhetlig tullunion gemensamt med Kazakstan och Vitryssland. Det meddelade president Vladimir Putin på tisdagen.
Vid World Grain Forum i St Petersburg senaste veckoslut utgick man ännu från att Ryssland väntas bli WTO-medlem inom detta år. Nu har Moskva plötsligt ändrat strategi.
Rysslands, Vitrysslands och Kazakstans regeringschefer kommer härnäst att meddela WTO om sina avsikter att inleda medlemsförhandlingar via en tullunion som består av de tre länderna, sade Putin.
Samtidigt har länderna avbrutit sina enskilda medlemsförhandlingar med WTO.
Beslutet om en gemensam, enhetlig tullunion fattades enligt nyhetsbyrån Itar-Tass under ett möte mellan presidierna i de tre ländernas tullförbund. Vår gemensamma prioritet är som tidigare ett WTO-medlemskap, men endast i form av ett förenat tullområde, förklarade Putin.
Enligt Rysslands viceregeringschef och finansminister Alexej Kudrin kommer tullunionen att träda i kraft från början av år 2010. Först måste alla nödvändiga dokument för grundandet av tullunionen sammanställas.
- Därefter kan vi klarlägga våra förhandlingspositioner gentemot WTO, tillade Kudrin enligt nyhetsbyrån Ria Novosti.
Enligt Kudrin kan tullunionen till 90 procent utgå från de förhandlingsresultat som redan har uppnåtts under Rysslands förhandlingar om ett WTO-medlemskap. Den nödvändiga lagstiftningen är spikad.
- Nu gäller det att binda in alla tre länder, sade Kudrin. Han trodde inte att resultaten från de tidigare förhandlingarna måste omprövas i någon större utsträckning. Det handlar främst om finslipning.
De tre länderna ska bilda en gemensam arbetsgrupp för att sköta förhandlingarna med WTO.
Om redan överenskomna förhandlingsresultat med Ryssland kan överföras på den nya tullunionen, förskjuts Rysslands WTO-medlemskap i bästa fall med ett par år, menar experter. I annat fall hotar helt nya förhandlingar som kan dra ut över många år.
Ryssland har förhandlat med WTO om medlemskap sedan år 1993.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab