Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
11.6.2009 / SLC
Utlåtande om utkastet till regeringens proposition med förslag till ändring av lagen om fiske 8 § 1 momentet
Jord- och skogsbruksministeriet
Vilt-  och fiskeriavdelningen
PB 30
00023 STATSRÅDET

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. har fått del av planerna på att ändra lagen om fiske 8 § 1 momentet så att tillstånd av fiskerättsinneha-varen inte längre skulle krävas för ”anordnade tillställningar”. Tävlingar i mete, pilkfiske och handredskapsfiske skulle dock även i fortsättningen kräva tillstånd. Syftet med ändringen är underlätta och förbättra fisketuristföretagarnas verksamhetsmöjligheter och verksamhetsförutsättningar på så sätt att ledda och guidade fiskeutfärder kan företas inom ramen för den allmänna fiskerätten.

Av SLC har inte begärts utlåtande om utkastet men som representant för många mark- och vattenägare i våra kusttrakter och i skärgården vill vi ändå komma med följande kommentarer till utkastet:

Vi godkänner inte principen om att ledda och guidade fiskeutfärder kan företas inom ramen för den allmänna fiskerätten utan några som helst ersättningar till fiskerättsinnehavarna. Förslaget innehåller många betänkligheter med tanke på bland annat grundlagens egendomsskydd och likvärdigheten mellan olika när-ingsidkare. På ett allmännare plan tangerar förslaget även frågan om allemansrättens omfattning som inte är reglerad i lag.    

För närvarande pågår en omfattande revidering av fiskelagstiftningen. Beredningen sker i en arbetsgrupp med fyra sektioner. Det nu framförda förslaget om ändring av 8 § 1 i lagen om fiske innehåller mångfacetterade aspekter som tangerar de ärenden som behandlas i så gott som alla dessa sektioner. Vi anser att frågan om att förbättra fisketuristföretagarnas verksamhetsmöjligheter bör behandlas i samband med detta revideringsarbete och inte fristående .

SVENSKA LANTBRUKSPRODUCENTERNAS CENTRALFÖRBUND SLC R.F.



Tage Ginström                Helena Ålgars
verksamhetsledare                jurist 

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab