Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
5.6.2009 / Landsbygdens Folk
Det dröjer med lagförslaget om skattefrihet på åkerförsäljning
Det ser nu ut som om riksdagen inte hinner behandla lagförslaget om temporär skattefrihet på vinst för överlåtelse av åkermark före sommarsemestern.
- Den tekniska beredningen gör att det drar ut på tiden med att få lagförslaget färdigt, säger konsultative tjänstemannen Jari Salokoski vid finansministeriet. I bästa fall hinner vi få förslaget färdigt så att det kan lämnas till riksdagen på sommaren, men jag tvivlar på att riksdagen hinner behandla det förrän i höst.
Det var i samband med förhandlingarna om årets första tilläggsbudget som regeringen kom fram till skattelösningar som ska lätta på jordbrukens och företagens beskattning och som främjar jordbrukets strukturutveckling.
Således skulle vinsten på överlåtelse av åkermark under åren 2010 och 2011 vara fri från skatt - förutsatt att det inte är i strid med den europeiska gemenskapens bestämmelser om statliga stöd. Senare har tiden ändrats till 2009 och 2010. I dag är skattesatsen 28 procent.
Ett annat resultat av förhandlingarna var att man från och med 2010 ska kunna låta hela jordbruks- eller företagsinkomsten beskattas som förvärvsinkomst. I dag kan man välja mellan en kapitalinkomstandel på 10 eller på 20 procent.
Förslagen bygger på idéer som diskuterats i arbetsgruppen för jordbrukets inkomster och lönsamhet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab