Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
29.5.2009 / Landsbygdens Folk
Danskar plågar grisar hävdar svenska medier
Ett griskrig har brutit ut mellan Sverige och Danmark. Sveriges Radios Ekoredaktion hävdar att danska grisbönder misshandlar sina djur för att snabbare få dem in i slaktbilarna. Danskarna anser att inslaget är missvisande.
Bakgrunden till reportaget är att Sverige importerar allt mer griskött från Danmark. I fjol steg importen till närmare 40.000 ton. Sedan medlet av 1990-talet har mängden fyrfaldigats.
Reportrar från Sveriges Radios Ekoredaktion har besökt flera danska grisbönder och hävdar att grisarna systematiskt blir slagna med hårda plaströr för att röra sig snabbare till slaktbilarna. Ekots utsända vittnar också om grisar som packas tätt i burar på danska svingårdar. Omkring 90 procent av djuren får variga bölder och skavsår. I stort sett alla grisar hade kuperade svansar.
Inslaget har följts upp i den svenska tidningspressen, som uppmanar svenskarna att betala litet mer för kött från välmående och glada svenska grisar, i stället för att handla billigt kött från inklämda danska grisar.
De svenska grisproducenterna anser att det råder en gigantisk skillnad mellan dansk och svensk grishållning. Det vi tycker att är vedervärdigt, är för danskarna fullt normalt, säger grisproducenternas ordförande Annika Bergman till Lantbrukets Affärstidning ATL.
Bergman medger att reportaget i Ekot är ett resultat av organisationens lobbyarbete. Efter en granskning av missförhållanden i Sverige, ville man fokusera uppmärksamheten på Danmark.
Den danska branschorganisationen Danish Meat Association tillbakavisar beskyllningarna och uppger att inslaget i Ekot ger en missvisande bild av förhållandena inom den danska grisproduktionen. Danmark och Sverige har dokumenterat en av de högsta nivåerna för djurvälfärd i Europa. I Danmark kontrolleras de enskilda besättningarna av såväl myndigheter som branschorganisationer. Varje misstänkt fall föranleder kontrollbesök.
Gårdar som levererar grisar till stora köttexportörer som Danish Crown, måste därtill uppfylla särskilt stränga regler. Danmark har världens lägsta dödlighet under gristransporter, anmärker Danish Meat.
- Danmark exporterar kött till 130 länder. Våra gårdar och slakterier får ständigt besök av myndigheter och kunder. Så vill vi också ha det i fortsättningen, uppger Erik Bisgard Madsen, som är vice-VD vid Danish Meat.
Den danska grisexportören Henrik Westergaard anser att svenskarna är ute efter att misskreditera det danska köttet, då konkurrensen från Danmark har skärpts. Svenskarna bedriver ren och skär politik, säger Westergaard till tidningen Maskinbladet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab