|
15.5.2009 / Landsbygdens Folk
En av tre tyska mjölkbönder överväger att lämna gården
De tyska mjölkbönderna slår larm. Om dagens låga prisnivå inte rör sig uppåt, måste en tredjedel av mjölkproducenterna slå igen före nästa årsskifte, varnar producentorganisationen BDM, som också aviserar massiva protester.
Enligt BDM-ordföranden Romuald Schaber står många producenter redan på ruinens brant. Detta gäller också flera stora gårdar med upp till tusen kor i de norra och östra delarna av landet. Gårdarna har länge kämpat under lönsamhetsgränsen.
Demonstrationer har igen planerats på många håll i landet. Däremot är det ännu inte aktuellt med någon leveransstrejk i likhet med förra året, säger Schaber. Skeendena på längre sikt är emellertid svårt att förutspå, tillägger han.
EU:s agrarkommissionär Mariann Fischer Boel medger att den senaste prissänkningen är alarmerande. Kommissionen kommer att göra allt tänkbart för att stöda producenterna, lovade hon senaste veckoslut. Enligt Fischer Boel gäller det nu att stabilisera marknaden för att förhindra att producenterna förlorar sina existensmöjligheter.
Agrarkommissionären föreslår att de direkta stöden betalas ut tidigare till producenterna. Som en direkt reaktion på situationen, har kommissionen beslutat om nya stödåtgärder. Bland annat genomförs nya anbudsomgångar för intervention av smör och mjölkpulver.
Kommissionen konstaterar att avräkningspriserna ligger på en låg nivå. Det genomsnittliga priset för mjölk inom hela EU-27 låg på cirka 29 cent per kilo, men skillnaden är stor mellan medlemsländerna och regionalt.
I stora delar av Tyskland ligger avräkningspriserna mellan 20 och 25 cent per kilo, vilket enligt producenterna inte har mycket gemensamt med mjölkens faktiska värde. Beroende på region och gårdsstorlek ligger lönsamhetsgränsen mellan 35 och 45 cent per kilo.
Enligt Fischer Boel hänger prissänkningarna ihop med finanskrisen. Men samtidigt har någonting gått snett inom prisbildningen i livsmedelskedjan, medger agrarkommissionären. Hon aviserar en utredning för att analysera de svaga punkterna inom EU:s mjölksektor. Kommissionen vill fastställa de marginaler som gäller för varje enskild aktör längs kedjan.
Enligt Fischer Boel är det inte bara prisbildningen i mjölkkedjan som ska kontrolleras. Lika viktigt är att prisbildningen för bröd och kött tas till prövning, och detta i hela EU. Den nya kunskapen ska motverka den marknadsmakt handeln utövar på producenternas bekostnad. EU-kommissionen vill fastställa vem det är som profiterar på den växande prisgaffeln mellan producent och konsument, och i vilken utsträckning.
Situationen på mjölkmarknaden går igen hos bröd och kött. Fischer Boel anser att någonting inte stämmer, då priset på bröd kraftigt steg i fjol, fastän vetets andel spelar en obetydlig roll i brödets produktionskostnader.
Då priserna på bröd och energi nu har fallit kraftigt, frågar man sig varför priset på bröd inte följer med nedåt, säger Fischer Boel. Hon vill gå till botten med problemet i en ny arbetsgrupp med experter inom jordbruk, livsmedelsindustrin och handeln.
|
|