Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
30.4.2009 / Landsbygdens Folk
Namnet svininfluensa inte relevant
Namnet svininfluensa är inte relevant när det gäller den aktuella influensa som fram tills nu har förekommit i främst Mexiko och USA. I skrivande stund är det bara i Mexiko som allvarliga fall har dokumenterats.
Världsorganisationen för djurhälsa OIE anser att sjukdomen borde heta nordamerikansk influensa i stället.
Orsaken är bland annat den att inga grisar ännu har hittats smittade, hävdar organisationen i ett meddelande på sin hemsida på Internet.
Viruset innehåller komponenter från både svin, fåglar och människor.
I fall det visar sig att viruset sprids med djuren kan dock situationen för den allmänna hälsan förvärras, säger OIE.
På sin hemsida på Internet påminner vårt social- och hälsovårdsministerium om att det 2006 publicerade en beredskapsplan för en ny nationell pandemi.
- I alla sjukvårdsdistrikt har man med stöd av den nationella planen utarbetat egna beredskapsplaner, heter det i meddelandet. Länsstyrelserna har samordnat utarbetandet av regionala planer. Till exempel 90 procent av hälsovårdscentralerna i Södra Finlands län har färdiga planer. Länsstyrelserna utreder för närvarande beredskapens nuläge.
Ministeriet och institutet för hälsa och välfärd följer läget i världen tillsammans med andra inhemska och utländska expertmyndigheter. EU:s myndigheter samordnar medlemsländernas åtgärder och förmedlar aktuell information om läget bland annat genom dagliga telefonmöten med ländernas företrädare.
Även livsmedelssäkerhetsverket Evira samarbetar med Institutet för hälsa och välfärd i avsikt att kontinuerligt följa upp influensavirusstammarna hos människa och svin.
I vintras konstaterades svininfluensa bland annat förekomma i Finland. I mars påvisades för första gången influensa av A-virus i ett svinprov som sänts in till Evira. Viruset är av typen H1N1 och påminner utgående från typbestämningen om de virusstammar som påträffats hos europeiska svin. Fram till slutet av april har virus påträffats på fyra gårdar och antikroppar mot svininfluensa har påvisats i blodprover insända från 10 gårdar.
Från slakterierna insamlas årligen prover i avsikt att följa upp förekomsten av vissa sjukdomar. Antikroppar mot svininfluensa har påträffats också i en del av dessa prover.
I Finland är svininfluensa en djursjukdom som omedelbart måste anmälas, men veterinärmyndigheterna beordrar inte åtgärder för att bekämpa svininfluensa på gårdarna. Sådana åtgärder kommer man överens om inom ramen för djurhälsovårdssystemet.
Den svininfluensa som konstaterades i Finland i vintras smittar inte människan lätt. Det influensavirus som påträffats hos människor i Mexiko är däremot av en ny tidigare okänd typ som smittar direkt från en människa till en annan och som enligt vad vi nu vet alltså inte påträffats hos svin.
Enligt Evira kan man fortsättningsvis hålla svin helt normalt i Finland. Situationen föranleder inga ändringar i svinhållning eller annan djurhållning i vårt land.
Evira uppger vidare på sin hemsida att det i princip är möjligt att influensa av A-virus hos människor och fåglar kan överföras till svin. Därför borde människor med influensa undvika kontakt med svin så länge sjukdomen varar. Om man ändå är tvungen att sköta svin också vid sjukdom, borde man använda andningsskydd då man går in i svinhuset och iaktta tillräcklig handhygien.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab