|
30.4.2009 / Landsbygdens Folk
EU-ministrarna dryftade LFA-reform
EU-ländernas jordbruksministrar har accepterat kommissionens meddelande som arbetsunderlag för en reform av kriterierna för mindre gynnade områden (LFA). Kommissionen har föreslagit åtta kriterier för mark och klimat som ska ligga till grund för klassificeringen.
De kriterier som föreslås är låga temperaturer, värmebelastning, markdränering, markens struktur och stenighet, rotdjup i marken, markens kemikaliska egenskaper, markens fuktighetsbalans samt lutningsgrad.
Ett område som uppfyller ett av de åtta kriterierna, kan klassas som LFA-område.
Enligt jordbruksminister Sirkka-Liisa Anttila uppfyller hela Finland kriterierna som mindre gynnat område med avseende på klimatet. Den finländska delegationen underströk betydelsen av att klassificeringen av mindre gynnade områden bygger på objektiva kriterier.
En majoritet av medlemsländerna stöder kommissionens nya kriterier. Några delegationer efterlyste emellertid mer flexibilitet.
Frankrike, Grekland och Cypern gav uttryck för sin oro att de riskerar förlora stödpengar i samband med omställningen.
Den nya klassificeringen ska enligt planerna tas i bruk år 2014. Fram till dess fortsätter det gamla systemet att gälla.
Översynen gäller inte bergområden, som redan klassificeras enligt objektiva, gemensamma kriterier. Andra områden med särskilda nackdelar, exempelvis öar och kustområden, klassificeras också framdeles enligt de befintliga kriterierna.
Rådet förde därtill en policydiskussion om kommissionens förslag till en förenkling av jordbrukspolitiken, samt ett förslag från 13 länder på hur regelverket kring jordbruksstöden kan förenklas.
Ministrarna diskuterade också möjligheterna för EU att bevilja extra stöd till krisdrabbade sektorer som mjölk- och grisproduktionen. Kommissionen avvisade emellertid kraven.
Kommissionen lovade att ta i bruk alla verktyg som står till förfogande för att stöda mjölkmarknaden. Bland annat hänvisades till nya interventionsköp av smör och skummjölkspulver.
Agrarkommissionär Mariann Fischer Boel visade föga förståelse för grisuppfödarnas begäran om extra stöd. Enligt kommissionen har branschens marginaler normaliserats i jämförelse med det dåliga fjolåret.
Belgien efterlyste exportstöd för griskött och fick stöd av Frankrike, Ungern, Grekland och Irland - men fick kalla handen av kommissionen. Storbritannien och Danmark föreslog att EU borde sluta partneravtal med tredje länder för att på detta sätt öka exporten.
|
|