|
17.4.2009 / Landsbygdens Folk
EU vill igen skärpa reglerna för transporter av slaktdjur
EU-kommissionen gör ett nytt försök att skärpa föreskrifterna för djurtransporter. Enligt ett förslag som just nu granskas i Bryssel, ska den maximala transporttiden för slaktdjur begränsas till nio timmar. Ett undantag från huvudregeln kan beviljas i det fall att högst två slakterier befinner sig inom en radie av 550 kilometer från startpunkten. För djur som inte är avsedda för slakt, får resans första etapp räcka högst 20 timmar.
Senast i detta skede måste djuren lastas av fordonet vid en kontrollstation för att vattnas, utfodras och ges möjlighet till vila under minst nio timmar. Denna bestämmelse infördes redan år 1997 och medger vissa undantag.
För sjötransporter gäller inga tidsbegränsningar. Däremot måste djuren vila minst nio timmar i hamnen innan de lastas i fartyget. Efter sjöresan ska djuren vila nio timmar innan resan får gå vidare.
Enligt kommissionens förslag får de högsta tillåtna transporttiderna överskridas med upp till två timmar om transporten når sitt slutliga mål under denna frist. Kommissionen anser att det inte ligger i djurens intresse att förlänga resan med onödiga vilotider.
Reglerna för djurtätheten under icke-slakttransporter borde skärpas, enligt förslaget. Samma regler ska gälla för transporter per landsväg, per järnväg eller sjövägen. Däremot skiljer kommissionen mellan korta och långa transporter.
Det minsta tillåtna utrymmet per djur fastställs enligt vikt för hästar, nötboskap, grisar, får och getter samt fjäderfä. För långa transporter av nötboskap gäller exempelvis minimiutrymmet 0,439 kvadratmeter för en kalv på 50 kg, medan ett djur på 800 kg ska förfoga över 2,250 kvadratmeter.
De nuvarande reglerna gör ingen skillnad mellan slakttransporter och andra djurtransporter. Transportens totala längd är heller inte begränsad, så länge de föreskrivna tidsbegränsningarna för samtliga mellanetapper följs.
Kommissionen gjorde för fem år sedan ett försök att införa begränsningar för överlånga djurtransporter, men EU-ländernas meningar gick då starkt isär. Det enda alternativet blev att låta det gamla regelverket från år 1997 gälla tillsvidare.
Enligt kommissionen är ändringar motiverade mot bakgrunden av missnöje med de slappa reglerna i många medlemsländer. Också EU-parlamentet har upprepade gånger ställt krav på kortare transporttider för slaktdjur.
En förändring av regelverket så att transporten av slaktdjur inte längre kan delas upp i flera deletapper kan medföra betydande kostnader, medger kommissionen. Detta gäller särskilt lantbruksregioner som ligger långt borta från tätorterna. Kommissionen planerar därför undantagsmöjligheter för regioner där det är glest mellan slakterierna.
EU-kommissionen räknar med problem när det gäller branschens acceptans av de förkortade transporttiderna. Å andra sidan väntar ett förstärkt stöd från EU-parlamentet och de frivilliga organisationerna. De europeiska konsumenterna väntas ställa sig positiva till förslaget.
Djurrättsorganisationerna medger att kommissionens strävanden går i rätt riktning men betecknar ändå lagförslaget som alltför slappt. Dessutom befarar man att definitionen av "slaktdjur" är till den grad luddig, att reglerna i praktiken kan kringgås. Organisationerna anser att slaktdjur ska slaktas på ort och ställe i stället för att köras kors och tvärs runt Europa.
Djurrättsorganisationerna fordrar att slaktdjur ska få transporteras i högst fyra timmar, medan icke-slakttransporter ska begränsas till åtta timmar.
|
|