Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
3.4.2009 / Landsbygdens Folk
Lindring för jordbruket i år?
En måttlig lindring för jordbruket i år förutspår Pellervos ekonomiska forskningsinstitut PTT i sin färska prognos. Det skulle närmast vara en följd av prissänkningarna på gödsel och energi.
- Å andra sidan har också producentpriserna helt klart sjunkit, säger forskningsdirektör Perttu Pyykkönen vid PTT.
Medan produktionsinsatserna steg med en dryg femtedel i fjol har de börjat sjunka nu i år. PTT räknar med en sänkning på dryga sex procent i medeltal jämfört med i fjol.
- Det är mest priserna på bränsle, gödsel och foder som sjunker, förutspår Perttu Pyykkönen.
Trots att priserna på jordbruksprodukter var på en hög nivå utslaget på hela fjolåret - detta alltså enligt PTT - så försvagar den ekonomiska krisen den internationella efterfrågan på livsmedel så att det uppstått ett tryck på priserna. Dessutom försvagas den europeiska konkurrenskraften av den starka euron.
I fjol började spannmålspriserna sjunka ordentligt, och där ser det enligt PTT inte ännu ut att ske någon betydande förbättring.
- I synnerhet för foderspannmål blir eventuella prishöjningar anspråkslösa.
Priserna på animalieprodukter hade så småningom arbetat upp sig till en hyfsad nivå under början av det här året, men de kommer också att sjunka.
- Dessutom kan man inte förvänta sig kännbara höjningar under nästa år, tror Perttu Pyykkönen.
Vad gäller mjölken noterar PTT den försvagade svenska kronan och rubeln. Situationen har bland annat lett till kännbara prissänkningar i början av mars.
För köttets del kommer den danska exporten av svinkött att hålla priserna på en låg nivå.
Icke desto mindre räknar man alltså med att jordbruket kommer att göra litet bättre resultat i år än bottennoteringen i fjol, detta närmast på grund av minskade kostnader.
Nästa år kommer resultatet emellertid åter att försvagas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab