Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
3.4.2009 / Landsbygdens Folk
Luxemburg stoppar Monsantos GMO-majs
Storfurstendömet Luxemburg har officiellt förbjudit odling av Monsantos omstridda Mon810-majs. Därmed vägrar redan fem EU-länder att följa kommissionen, som anser att enskilda medlemsländer inte ska få förbjuda odling av gengrödor som är tillåtna i EU.
Enligt opinionsundersökningar avvisar 83 procent av befolkningen i Luxemburg odling av genförändrade grödor innanför storfurstendömets gränser.
Luxemburgs hälsominister Mars Di Bartolomeo informerade nyligen om regeringens beslut att förbjuda odlingen av Mon810, som är den enda gentekniskt förändrade gröda som EU-kommissionen har godkänt för odling inom unionen.
Regeringen i Luxemburg har valt att stoppa odlingen av den aktuella majsen med stöd av en skyddsklausul. Klausulen tillåter EU:s medlemsländer att stoppa misstänkt hälso- eller miljöfarliga grödor tills EU-forskare har bevisat motsatsen.
Enligt Di Bartolomeo saknas övertygande och oberoende forskningsresultat som garanterar att majsen kan odlas riskfritt utan eventuella biverkningar för människa och miljö.
Frankrike, Österrike, Grekland och Ungern har redan tidigare förbjudit Mon810. EU-kommissionen vill tvinga länderna tillbaka i ledet, men försöken har hittills inte varit framgångsrika.
Det förefaller som om misstroendet mot gengrödor igen skulle vara på frammarsch i många EU-länder. Ett holländskt förslag att låta medlemsländernas regeringar sköta tillståndsgivningen har fått ett överraskande positivt mottagande. Holländarna föreslår att tillstånden för odling av gengrödor ska skötas på nationell nivå, medan importen av GMO-foder och -livsmedel kan regleras centralt från Bryssel.
Endast Storbritannien, Estland, Portugal och Spanien avvisar förslaget direkt, medan Italien manar till försiktighet. Ett öppet stöd för förslaget visar däremot Frankrike, Grekland, Österrike och Ungern, men också Finland, Polen och Cypern backar upp det.
Tyskland är splittrat mellan ja- och nej-sägare, men regeringen i Berlin har ännu inte hunnit sortera åsikterna så långt att en entydig position skulle bli möjlig. Holland anses stöda en nationell tillståndsgivning, mot bakgrunden av det aktuella förslaget från Haag.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab