|
20.3.2009 / Landsbygdens Folk
Salmonella på minst 13 gårdar
Antalet gårdar som drabbats av salmonella var i onsdags 13 stycken, men antalet kan ännu stiga vartefter som analysresultaten klarnar. Alla utom en av de drabbade gårdar som hittills upptäckts är hönsgårdar, berättar Kaisa Varimo som är avdelningschef på Evira. En av de drabbade gårdarna är en svingård.
Att antalet smittade svingårdar är lågt kan bero på att misstankarna först riktades enbart mot gårdar med fjäderfä. Senare blev det klart att också svingårdar fått salmonellasmittat foder. Totalt är det närmare 800 gårdar som fått leveranser av det salmonellasmittade foderpartiet från Foderraisio. Av dessa är ungefär två tredjedelar svingårdar och en tredjedel gårdar med fjäderfä.
- Det är alltså gårdar till vilka Raisio levererat foder i lösvikt. Det kan hända att mindre partier i säckar gått också till andra delar av landet via lantbrukshandeln.
Det kan det räcka upp till två veckor innan alla salmonellaprover är analyserade, vilket gör att det ännu dröjer innan den totala omfattningen av salmonellasmittan är kartlagd.
Det är ännu inte klarlagt varifrån salmonellasmittan ursprungligen har kommit. Misstankarna riktades redan tidigt mot ett importerat sojaparti, men enligt Varimo har det visat sig svårt att koppla smittan till det partiet.
- Vår bedömning att sojan är skyldig baserar sig på de erfarenheter som vi har av tidigare epidemier.
För de företagare som råkat ut för salmonellan blir det nu en lång process innan produktionen kan återupptas som normalt. Salmonellasaneringen på gårdarna sker under ledning av experter från Föreningen för bekämpning av djursjukdomar ETT.
- Det gäller att bryta smittokedjan så snabbt som möjligt. Eftersom smittan kommit med fodret räcker det inte med att avliva djuren och tömma produktionsutrymmena. Det är speciellt viktigt att desinficera utfodringsutrustningen och fodersilona, berättar Pirjo Kortesniemi som är verksamhetsledare för ETT. Enligt erfarenheter från epidemin i Koskenkorva för 15 år sedan menar Kortesniemi att det tar upp till ett halvt år innan salmonellaepidemin är helt förbi.
Om djuren på en salmonellasmittad gård blivit sjuka kommer de att avlivas och köras till en destruktionsanläggning. Men det gäller bara om djuren verkligen insjuknat och det hittas salmonella i avföringen.
På Foderraisio har produktionen nu kört igång igen efter att foderfabriken och alla transportbilar sanerades förra veckan. Nu väntar stora skadeståndsanspråk från de jordbruksföretagare som drabbats av salmonellan.
- Enligt foderlagen är det vi som skall betala skadestånden, berättar Bengt-Erik Rosin som är marknadsföringsdirektör på Foderraisio.
Det kommer både att handla om direkta kostnader som uppkommit i samband med salmonellasaneringen och ersättningar för förlorade inkomster.
Bland jordbruksföretagarna har det förekommit kritik mot hur Foderraisio skött informationsgången under epidemin. Bengt-Erik Rosin har förståelse för jordbrukarna och beklagar det skedda.
- Det var besvärligt för oss att informera, eftersom Evira först ville kontrollera foderleveranserna tillbaka till den 15 januari. Sedan förlängdes listan för undersökningarna i två omgångar tillbaka till den 12 december 2008.
Det gjorde att antalet kunder som skulle kontaktas blev närmare 800 stycken.
- Det tar tid att ringa igenom och informera så många. Vi har alltså inte skickat e-post eller brev utan kontaktat all per telefon.
Rosin berättar att alla gårdar som fått foder från det kontaminerade foderpartiet kontaktades senast på måndag kväll. Även äggpackerierna och slakterierna har varit i kontakt med de berörda jordbrukarna.
|
|