Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
20.3.2009 / Landsbygdens Folk
Östeuropas bönder kräver mer pengar
I flera östeuropeiska länder har jordbrukarna protesterat med anledning av sjunkande inkomster. Man finner det orättvist att EU:s stödnivå är lägre i de nya EU-länderna och det låga mjölkpriser förorsakar ilska.
Bönder från Tjeckien, Polen, Lettland, Ungern, Slovakien och Slovenien kräver att det tjeckiska EU-ordförandeskapet ska driva igenom direkta stöd som ligger på samma nivå som de gamla EU-länderna i väst. Enligt medlemsavtalen ska stöden nå en enhetlig nivå år 2013, men de östeuropeiska länderna kräver en utjämning redan år 2010.
I februari blockerade bönder Lettlands huvudstad Riga med sina traktorer. Därefter har oroligheter följt i det ena landet efter det andra. För en dryg vecka sedan demonstrerade omkring 8.000 jordbrukare från Tjeckien och dess grannländer i Tjeckiens huvudstad Prag. Missnöjet föranleddes av orättvisa EU-stöd och det låga mjölkpriset.
Framför ett hotell i Prags centrum, där regeringen förhandlade med den gästande agrarkommissionären Mariann Fischer Boel, tömde bönderna ut mjölk och spannmål på gatan. Bondeledare krävde att utjämningen av EU-stöden ska tidigareläggas. Man efterlyste också ett löfte av Fischer Boel om höjda stöd till mjölkbönderna. Fischer Boel lovade att i Bryssel diskutera problemen med representanter för jordbruket.
I Bulgariens huvudstad Sofia protesterade mjölkproducenter mot de sjunkande producentpriserna och importen av billiga livsmedel. Producenterna ville veta i vilken mån nya stöd kan ställas till producenternas förfogande. I Slovakien klagar mjölkproducenterna över att producentpriserna inte håller jämna steg med de stigande produktionskostnaderna. Jordbruksminister Stanislav Nemec har nu föreslagit att priserna på mjölkprodukter ska frysas ned för att hålla sektorn vid liv på den lokala marknaden.
Men Nemec påminner om att Bryssel nu måste reagera på den alarmerande situationen på mjölkmarknaden. Enligt Nemec har EU-kommissionen bidragit till det svåra läget genom att höja mjölkkvoterna och därmed mjölkmängden på marknaden.
Kritiken kommer att fortsätta tills orsaken är undanröjd, konstaterar Nemec. Han medger att EU har reagerat med interventionsköp av smör och mjölkpulver, men åtgärderna är otillräckliga. Situationen är exceptionell och det förutsätter exceptionella åtgärder, tillägger ministern.
Både producenter och regering är eniga om att någonting måste ske snabbt. Enligt Nemec borde produktionskvoterna för mjölk frysas ned temporärt, eftersom den europeiska marknaden inte förmår suga upp all mjölk som produceras.
Copa-ordföranden Michel Lematayer ser en kris segla upp inom det europeiska jordbruket. Starkt sjunkande producentpriser i kombination med dyrare produktionsinsatser har under det senaste året sänkt jordbrukarnas realinkomst.
- Om ingenting sker för att vända utvecklingen, kommer protestaktioner att bli vardag i Europa, förutspår Lematayer. Enligt Copa och Cogeca måste EU-kommissionen bromsa upp prisfluktuationerna med de instrument som står till dess förfogande.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab