Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
13.12.2001 / Österbottens Svenska Lantbrukssällskap (ÖSL)
Sammandrag om BSE

BSE i Finland

 

-          7.12.2001 bekräftades det första BSE-fallet (galna kosjukan) i Finland. Orten är Kärsämäki i Uleåborg län.

-               Hittills i år har ca 22000 tester utförts i Finland. De flesta undersökningarna är gjorda på sk. riskdjur dvs djur som har nödslaktats, sjukslaktats och är över 24 månader gamla, djur vars kliniska symptom tyder på BSE, över 20 månader gamla djur som importerats från ett BSE-land till Finland samt en del självdöda djur. I djurmängden ingår också 5000 normalslaktade djur.

-          Från och med en förordning från 7.12.2001 bör dessutom alla över 30 månader gamla nötdjur som slaktas undersökas. Man räknar med att 25 –30000 djur kommer att testas under detta år.

-          I Finland finns det 400 000 nötdjur över 24 månader och ca 130 000 djur av dessa slaktas. Inkommande år testas 4-5 gånger så många djur som i år.

-          BSE förorsakas av ett protein ”prioner” som förändras från en frisk form till en sjuk form och leder till att hjärnan förstörs. BSE-smittan finns hjärnan, ryggmärgen, tonsillerna, ögonen och i en del av tunntarmen (Ileum).

-          Man kan konstatera sjukdomen endast på döda djur, eftersom man tar ett hjärnprov för identifiering. Provbitarna sänds till Veterinär- och livsmedelsprovningsanstaltens prionlaboratorium (Eela).

-          Inkubationstiden är mycket lång för BSE (2-18 år). I de flesta fall uppträder sjukdomen i 4-5 års åldern. Man har inte påträffat BSE på djur under 2 år.

-          Orsak till BSE är närmast ben- och köttmjöl. I Finlands förbjöds import av ben- och köttmjöl år 1990 för idisslare och år 1995 förbjöds inhemskt. Även smitta från mor till avkomma anses vara en smittväg. Nu misstänks att tillskott av djurfett i dricksfoder till kalvarna kan vara boven i dramat. Även i Japan och Danmark har man misstänkt kontaminerat djurfett.

 

  

Vanliga BSE-symptom på nöt:

o       Öronen är onormalt fram- eller bakåt och de rör sig onormalt

o       Stirrande och uppskrämda ögon

o       Djuret slickar sig upprepade gånger på sidorna och kring mulen.

o       Djuret kliar sig eller stångas och huden kan ha skavsår

o       Djuret skakar, tänderna gnisslar

o       Skavsår på knäna, vilket tyder på uppstigningssvårigheter

o       På hårt under lag hoppar djuret fram, hoppar över trösklar

o       Koordinationen försämras och djuret raglar

o       Djuret kan uppträda ursinnigt vid mjölkning

o       Mjölkproduktionen sjunker

o       Djuret reagerar starkt på ljus, ljud och beröring

o       Djuret magrar trots att matlusten är normal

 

-          CJD = Creutzfeldt-Jakobs sjukdom tros ha samband med BSE och förekommer hos människan. På får förekommer Scrapie, som är besläktad med CJD och BSE.

-          Utbredning: 1986 uppdagades de första fallen i Storbritannien. Hittills har 180 000 fall konstaterats i landet. Irland har 786, Portugal 570, Schweiz 391, Frankrike 303, Tyskland 129, medan Spanien, Belgien och Italien ligger mellan 50 och 100 fall. Sverige är det enda EU-land som inte drabbats.

-          Om man misstänker BSE på en gård är ägaren skyldig att meddela kommunalveterinären. Gården kan påläggas begränsande förbud: Djur, mjölk, kött och foder får ej borttransporteras från gården. Veterinären kan isolera djuret i två veckor eller verkställa utmönstring och skicka huvudet till Eela för analys. Om BSE konstateras slaktas och förstörs alla djur på gården. Gården desinficeras. Efter två månader upphävs förbudet.

-          Djuren ersätts enligt gängse pris.    Produktionsbortfall ersätts.

 

Sammanställning:

Nils Finskas

Österbottens svenska lantbrukssällskap
Handelsesplanaden 16 D
65100 Vasa
tfn 06-319 0211, 040-5410413
fax 06-319 0201
nils.finskas@agrolink.fi

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab