|
13.3.2009 / Landsbygdens Folk
Inga nya återtag av sockerkvoter
De europeiska sockerproducenterna kommer sannolikt att slippa nya återtag av kvoter i framtiden. Sockerreformen har nästan komplett fyllt sina målsättningar, berömmer agrarkommissionär Mariann Fischer Boel.
Fram till sockerreformens fjärde år har den europeiska sockerindustrin avstått från 5,8 miljoner ton kvoter. Det ligger mycket nära det ursprungliga målet på 6,0 miljoner ton. Mariann Fischer Boel anser att sockerreformen är en framgång för EU.
Enligt kommissionen har EU-kvoten för socker sänkts till 13,3 miljoner ton plus 700.000 ton isoglukos. EU:s sockerproduktion är numera koncentrerad till 18 medlemsländer mot 23 länder före reformen.
Kommissionen drar slutsatsen att EU:s sockermarknad vilar på tillräckligt sunda grundvalar. Med andra ord blir det knappast aktuellt att införa något obligatoriskt återtag för regleringsåret 2009/2010. Bedömningen för 2009/2010 är emellertid baserad på preliminära beräkningar, i synnerhet med avseende på importen. Bedömningen ska därför ännu ses över i oktober, då mer handfasta siffror över produktion och import står till förfogande.
I februari nästa år ska kommissionen ännu en gång analysera marknadssituationen. Då ska man fastställa om det eventuellt finns ett behov av förebyggande återtag för säsongen 2010/2011. Alternativet är en ytterligare, slutlig nedskärning av kvoten.
Med anledning av finanskrisen har kommissionen givit medlemsländerna rätt att i juni betala ut hela omstruktureringsstödet för säsongen 2008/2009 i förskott. Flera medlemsländer har meddelat att de kommer att använda denna möjlighet för att lätta på pressen för sockerföretagen.
Närmare 70 procent av sockerproduktionen sker numera i de sju EU-länder som har de bästa förutsättningarna för sockerbetsodling. De inhemska priserna har visat en nedgående trend i överensstämmelse med reformens mål. EU:s viktigaste sockerländer förblir Frankrike med en kvot på 2,96 miljoner ton (-683.655 ton) och Tyskland med 2,90 miljoner ton (-757.200 ton). Därefter följer Polen med 1,41 miljoner ton och Storbritannien med 1,06 miljoner ton.
De största nedskärningarna drabbar Italien, där den tillåtna sockerproduktionen har sänkts med 508.379 ton till en tredjedel av den ursprungliga mängden.
Reformen får inte bara rosor. Sockerbetsodlarna klagar över att marknaden och priserna har hamnat under svår press. På flera håll har betodlarna drabbats av ännu större bakslag än många mjölkproducenter, klagar de österrikiska sockerproducenterna. EU-kommissionens politik att tillåta import av billigt socker från utvecklingsländer, hotar att tränga ut EU:s egna producenter från marknaden, heter det i ett uttalande.
Sedan år 2004/2005 har antalet betodlare i EU minskat med över hälften, från 301.000 odlare till 129.000 odlare. Sammanlagt har 81 sockerfabriker lagts ner, varvid 25.000 arbetsplatser har gått förlorade.
|
|