|
27.2.2009 / Landsbygdens Folk
Omfattande sorkskador i skogarna redan nu
Plantskogar i Sideby i Kristinestad har drabbats av omfattande sorkskador. Ovanligt är att de små gnagarna också har angripit stora stockträd. Skogsvårdsinstruktör Ulf Rosengård misstänker att stora delar av landet kan vara drabbade.
Redan vid jul noterade en vaksam skogsägare i Sideby i Kristinestad att hans stockskog hade angripits.
- Vanligen handlar det om att sorkarna angriper små plantor. Därför trodde jag att skogsägaren skojade med mig när han ringde och sa att sorkarna hade angripit hans stockskog. Det är verkligen ett specialfall, säger Ulf Rosengård, skogsvårdsinstruktör vid Skogsvårdsföreningen Österbotten i Sideby.
Han visar stockskogen där skogsägaren ifråga redan har fällt flera av träden som har drabbats. På vissa träd har de små gnagarna ätit bark och de undre lagren runt hela stammen. Sorkarna har också gett sig på träd efter att de har fällts och några saknar nästan helt bark.
Rosengård visar också ett plantbestånd som har angripits. På vissa av plantorna, som planterades för tre till fyra år sedan, finns bara stammen kvar. Allt - kvistar och barr - har ätits upp av gnagarna. Nästan varje planta som skogsvårdsinstruktören inspekterar är skadade.
- Det här beståndet kommer troligtvis inte att klara sig, vilket innebär att skogsägaren måste plantera om skogen.
Rosengård kan inte i det här skedet uppge exakta siffror för hur omfattande skador det handlar om. Men han misstänker att det kan handla om stora områden som har drabbats - och det gäller inte bara Sideby, utan kanske hela landet.
- Skadornas omfattning kommer att klarna under våren när snön smälter. Till saken hör att inte många skogsägare har kollat sina skogar ännu. Men jag är övertygad om att många i landskapet och kanske till och med i hela landet kommer att få en otrevlig överraskning, säger han.
Och fortsätter:
- Redan nu vet jag att de som har granskat sina planteringar har konstaterat att de är skadade och främst handlar det om 1-2 år gamla nyplanteringar som har drabbats värst. Att problemet redan har uppmärksammats gör att många kommer att ta det här på allvar och alla som har plantskogar som är 1-3 år gamla borde gå ut och kolla sina skogar.
|
|