Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
27.2.2009 / Landsbygdens Folk
SLC kräver Anttila på lösning om stödet för djurens välmående
- SLC förutsätter att Ni, minister Anttila, omedelbart söker en lösning som garanterar de drabbade producenterna en rättvis behandling. Det säger SLC i en skrivelse riktad direkt till jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c) om de svinproducenter som blivit utan stöd för djurens välmående på grund av en byråkratisk miss. LF skrev om händelsen nyligen.
- Med beaktande av ministerns tidigare insatser och strävan att minska på stödbyråkratin, är detta tillvägagångssätt en stort steg bakåt, heter det i SLCs skrivelse. Det står klart att straffet som producenterna fått inte står i proportion till förseelsen.
- Myndigheternas nitiska tolkning av villkoren för utbetalning av stödet för 2008 är den värsta form av byråkrati som SLC hittills stött på, heter det i skrivelsen. Ytterst handlar det om producenternas rättsskydd. Vi anser att en producent inte kan sanktioneras för hela stödet för en miss i anmälningarna, då han i övrigt uppfyllt kraven för djurens välbefinnande. I annat fall har byråkratin gått för långt och producenten saknar rättsskydd gentemot myndigheterna. Myndigheterna har inte heller visat vilja att ge producenten en chans att komplettera anmälan.
Stödet för djurens välbefinnande är ett nytt stöd som var möjligt att söka första gången 2008.
- Myndigheterna kom mycket sent med anvisningar om stödet och det fanns flera oklara saker i stödvillkoren ännu vid ansökningstidpunkten, påpekar SLC. Anmälningskravet till svinregistret fanns trots allt med i ansökningsanvisningarna.
SLC konstaterar vidare att svinregistret inte har fungerat på det sätt som producenterna har rätt att kräva.
- Vi har under flera års tid efterlyst förbättringar i svinregistret utan att få tillräcklig respons, heter det i skrivelsen. Det handlar bland annat om att producenten borde få ett utdrag från registret några gånger per år och få kvitteringar på gjorda anmälningar.
Enligt uppgifter som SLC fått kännedom om har 125 stycken eller en femtedel av alla svinfarmare som gått med i programmet för djurens välbefinnande 2008, blivit helt utan stöd för det första året. Orsaken är att producenterna försummat att anmäla sina djur till svinregistret eller anmält dem för sent för perioden 1.5-1.8.2008. Trots att övriga anmälningar under året skötts i enlighet med anvisningarna har myndigheterna gett avslag på hela stödet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab