Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
20.2.2009 / Landsbygdens Folk
Skärpta krav på växthusteknik
Kraven på växthusens utrustning har skärpts i den förordning om årets växthusstöd som trädde i kraft i onsdags.
Fjolåret var det sista året som man kunde anhålla om dispens från reglerna, till exempel för att få använda bara ett enkelt plastlager på växthuset i stället för det påkrävda dubbla lagret.
Nu är det inte längre möjligt att anhålla om dispens.
Växthuset ska vara försett med antingen ett mekaniskt kylsystem eller så ett ventilationssystem som leder luften ut och vars blåseffekt är minst 4 liter i sekunden per odlingskvadratmeter, eller så ska det finnas takåsventilationsluckor eller ventilationssystem som fungerar genom att bågarna öppnas. Alternativt bör det finnas ventilationssystem där sidoväggarna kan rullas upp.
Ventilations- eller kylsystemet ska vara i obehindrad kontakt med hela den berörda odlingsytan - undantagna är kammare för odling av plantor. Systemet ska också vara tillräckligt stort och vara installerat under hela odlingssäsongen.
I så kallad lång odling, det vill säga odling längre än 7 månader måste ventilationssystemet dessutom kunna justeras automatiskt.
Om grönsaker odlas i växthuset efter 31 oktober och man söker stöd för den tiden ska växthuset vara försedd med belysning med en effekt på minst 60 watt per kvadratmeter. Det här är dock inte nödvändigt om odlingen har hunnit bli äldre än 7 månader före den 31 oktober.
Plantproduktionsfasen vid odling av all sallat får nu räknas som odlingsanvändning, även om odlingen sker i separata växtkammare.
Ännu i fjol gällde den regeln bara för odling i kruka av sallat. För bladdill och persilja har inga förändringar skett.
Ännu i beredningen av förordningen fanns en skrivning om att efterlevande av föreskrifterna vid användning av växtskyddsmedel hör till normal jordbrukarsed på orten. Den texten är dock borta från den slutgiltiga förordningen, antagligen för att kraven finns också i övriga regelverk.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab