Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
20.2.2009 / Landsbygdens Folk
Danisco Sugar får övertas av Nordzucker
De tyska kartellmyndigheterna har givit klartecken för Nordzuckers köp av Daniscos sockerdivision. Förbehållet är att Daniscos tyska sockerfabrik i Anklam inte ingår i köpet. Sannolikt övertas Anklam av en holländsk sockerkoncern.
Nordzucker och Danisco kom redan senaste sommar överens om att den danska sockerdivisionen övergår i tysk ägo för 750 miljoner euro. Nordzucker var till slut den enda köpintressenten. Sedan dess har kartellmyndigheterna granskat affären.
En nagel i ögat blev Daniscos tyska sockerfabrik i Anklam, som har mellan 12 och 13 procent av Daniscos totala sockerkvot. De tyska kartellmyndigheterna fruktade att Nordzucker skulle få en oproportionerlig dominans på marknaden.
Myndigheterna betonar att förbehållet gäller den tyska marknaden för industrisocker. Enligt kartellmyndigheterna råder ett konkurrensfritt oligopol mellan de två stora sockerkoncernerna Südzucker och Nordzucker.
Man konstaterar att EU:s marknadsordning för socker bidrar till att stärka en marknadsstruktur som gynnar oligopol eller monopol. Produktionens homogenitet bidrar också, eftersom socker är en odifferentierad massprodukt.
Den tredje största tyska sockerkoncernen Pfeifer & Langen saknar inflytande på oligopolsituationen, konstaterar myndigheterna. Europeiska konkurrenter av betydelse saknas.
Tyskarna konstaterar dessutom att den europeiska marknadens öppning för socker från tredje länder inte har förverkligats, åtminstone inte för Tysklands del.
Om Daniscos tyska fabrik övergår i Nordzuckers ägo, skulle oligopolet förstärkas, fastställer kartellmyndigheterna. En försäljning av Daniscos tyska fabrik till ett utomstående företag förhindrar denna utveckling.
Anklam var det sista hindret för danskarnas avyttring av sockerdivisionen till Nordzucker. Problemet kan sannolikt lösas genom att låta den holländska koncernen Koninklijke Coöperatie Cosun stiga in som köpare.
Cosun bekräftade på måndagen att de är beredda att köpa fabriken. Daniscos aktie steg omedelbart med fyra procent efter ha förlorat i värde på grund av placerarnas osäkerhet om huruvida avtalet mellan Danosco och Nordzucker kan fullföljas som planerat.
Enligt danska börsanalytiker förefaller transaktionen att vara en god lösning. Man påpekar att sockerdivisionen inte längre passar in i Daniscos verksamhet, vilket har avskräckt många placerare. Eftersom fabriken i Anklam inte ingår i köpet som planerat, vill Nordzucker omförhandla köpesumman. Det vill inte danskarna, som hänvisar till att köpekontraktet inte förutsätter några omförhandlingar.
Enligt Danisco torde affären i alla fall avslutas denna månad, förutsatt att alla bitar faller på plats som beräknat.
Danisco-affären stärker markant Nordzuckers ställning i Europa. Den tyska sockerkoncernen bygger ut sin marknadsandel betydligt. Därmed minskar avståndet till marknadsledaren Südzucker, som kontrollerar 21 procent av marknaden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab