Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
20.2.2009 / Landsbygdens Folk
Livsmedelsfusk hotar konsumenternas säkerhet
Matskandalen i Kina med melaminpreparerad mjölk är ingen engångsföreteelse. Fusket med livsmedel är en global, snabbt växande business som myndigheterna har mycket svårt att komma åt, varnar amerikanska experter.
Modellen är bekant från läkemedelsmarknaden. För några år sedan började läkemedel säljas över dunkla kanaler i internet, till priser långt billigare än originalet. I bästa fall är de fejkade medicinerna overksamma, i värsta fall direkt livsfarliga.
Samma fenomen har nu börjat slå igenom på livsmedelsmarknaden. Professor John Spink, expert på livsmedelssäkerhet vid den amerikanska livsmedelsmyndigheten FDA, varnar för att den kinesiska melaminskandalen kan upprepa sig när som helst.
Anledningen är att det finns otaliga kanaler där fuskmat obehindrat kan slussas in i livsmedelskedjan. Tidigare var livsmedelsproduktionen en lokal angelägenhet, med få möjligheter till fusk. I dag transporteras stora mängder livsmedel kring hela jordklotet.
Det handlar om en världsomfattande trend. Handel och transporter har blivit snabbare, konsumenterna reser mer än förr och frågar efter exotisk mat i hemmabutiken. Vi vill äta frukt året om, men kan inte odla den i hemknutarna.
Alltför få kontrollörer och laboratorier står till förfogande för att täppa till kryphålen i den internationella handeln. De amerikanska myndigheterna granskar två procent av alla importerade livsmedel, fastän tretton procent av maten i USA är importerad.
Ingen kan garantera matens säkerhet till hundra procent, konstaterar professor Ewen Todd, en av arrangörerna för ett symposium i Chicago om internationellt matfusk. Ändå måste myndigheterna skyndsamt förbättra sin beredskap.
Matfusk är ett stort problem för livsmedelsindustrin. Fejkade matvaror till ett värde av 40 miljarder euro införs årligen i livsmedelskedjan. Det motsvarar tio procent av den totala världshandeln med piratgods och livsmedlens andel stiger sannolikt då maten blir dyrbarare, säger Spink.
Enligt Spink försöker en del av aktörerna prångla ut mindervärdiga livsmedel som kvalitetsvara. Konventionellt odlade grönsaker kanske saluförs som ekoprodukter. Billig fisk förpackas som ädelfisk. Gentekniskt förändrade produkter etiketteras om, etc.
Denna typ av brott förorsakar ekonomisk skada men utgör ingen omedelbar hälsorisk. Värre är det om den manipulerade produkten är direkt farlig för hälsan. Produkten kan innehålla förbjudna antibiotikapreparat eller glykol.
Energidrinkar av obekant härkomst har också blivit en tummelplats för bedragare. Inte sällan saluförs piratprodukter under välkända varumärken.
Professor Spink särskiljer olika grader av brott. Mat kan kontamineras helt oavsiktligt och av misstag, medan terrorister i extremfall har som yttersta målsättning att skada eller till och med döda människor.
Någonstans mittemellan rör sig de professionella matfuskarna, med målet att tjäna möjligast mycket pengar med fejkade livsmedel.
Melaminskandalen i Kina är ett exempel på den sistnämnda gruppen av bedragare. Bakgrundsfigurerna ville tjäna snabba pengar men det hela gick snett. Avsikten var inte att döda eller skada barn, men resultatet blev förödande.
Enligt Spink kan livsmedelsmyndigheterna inte granska allt som rör sig under lupp. Men FDA försöker göra livet möjligast svårt för bedragarna, så att deras affärer blir mindre lönsamma. Bland annat vill amerikanerna utarbeta system för riskutvärdering för att plocka ut värstingarna ur systemet. Särskilda program som fastställer kriminella profiler för matbedragare är under utveckling.
Dessutom vill FDA grunda filialer i Kina, Indien, Mellanöstern och Europa för att granska förhållandena på ort och ställe och förbättra kommunikationen mellan livsmedelsmyndigheterna i olika länder.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab