Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
13.2.2009 / Landsbygdens Folk
Små livsmedelsföretag saknar begriplig information om krav
Små och medelstora företagare inom livsmedelsbranschen vill ha klarare information om de krav som gäller nya godkännanden av deras anläggningar. Det konstaterar en arbetsgrupp som i tisdags överlämnade sin rapport till jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c). Dessutom saknar företagen begriplig information om övriga krav som ställs på verksamheten. När det gäller egenkontrollen borde man beakta de små och medelstora företagens storlek och utgå från ett fungerande internt informationsutbyte.
Ytterligare saknar företagarna mer flexibilitet kring temperaturkraven vid transporter av konditoriprodukter. Ett annat ämne som företagarna har tagit upp i rapporten är att man borde sätta mer fokus på kundperspektivet. Således brister det emellanåt i tillsynspersonalens kompetens och tidsanvänding.
Arbetsgruppen föreslår bland annat att de övervakande veterinärerna ska kopplas bort från veterinärpraktiken. I dag händer det att tid går till spillo på slakterierna när veterinärerna måste prioritera ett brådskande sjukdomsfall framför exempelvis en köttbesiktning.
Olika myndigheters kontrollbesök på samma platser och överlappande rapportering innebär mer arbete för företagarna, konstaterar arbetsgruppen vidare. Dessutom önskar sig företagarna bättre och enklare tillgång till information om ändringar i lagstiftningen och råd i frågor om tillämpningen.
Samarbetet mellan företagen och myndigheterna borde också bli bättre. Ytterligare efterlyser arbetsgruppen förbättringar i villkoren för små slakterier. För dem är köttbesiktningsavgiften till exempel högre än för stora, upp till tio gånger högre per djur. Dessutom kan graden av kontroll variera.
Arbetsgruppen hänvisar till Sverige där staten har hand om all köttbesiktning, vilket gör att avgifterna kan jämnas ut. I Finland har kommunerna hand om köttbesiktningen på små slakterier, medan Evira svarar för de stora slakterierna. Gränsen för antalet slaktdjur bör enligt arbetsgruppen höjas från nuvarande 1.000 djurenheter i små slakterier. Likaså borde man utreda möjligheten att få slakta olika djur i samma slakteri. I dagens läge får man till exempel inte slakta vildsvin utan skilt tillstånd på ett slakteri som är godkänt för vanliga svin.
Arbetsgruppen bestod av 15 representanter för små och medelstora företag inom livsmedelssektorn. Det finns över 3.000 företag som tillverkar livsmedel i vårt land, av vilka 98 procent är små och medelstora företag.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab