Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
13.2.2009 / Landsbygdens Folk
Nya foderlagar ska ge bättre livsmedelssäkerhet
Efter en rad foderskandaler ska EU-lagstiftningen förbättras. Bland annat kommer en negativlista över förbjudna tillsatsämnen införas. EU-parlamentet godkände nyligen förändringarna i den gällande lagstiftningen. Nu förs frågan vidare till rådet.
Den förnyade lagstiftningen är som vanligt en kompromiss. Lagstiftarna vill ge köparna möjlighet till insyn i produktinnehållet. Samtidigt upphävdes den öppna blandfoderdeklaration som infördes år 2002.
Som ett skydd för de immateriella rättigheterna slipper fodertillverkarna att ge ut fodrets exakta sammansättning. Tillverkarna måste informera om ingredienserna i fallande ordning efter vikt men utan att ange den exakta mängden.
Men köparna har fortfarande rätt att få ut mer information som är relaterad till miljö och hälsa. Tillverkaren måste på begäran ge ut produktens sammansättning med en noggrannhet av 15 procent uppåt eller nedåt.
För att öka insynen ska EU upprätta ett offentligt register med samtliga tillsatsämnen. Parlamentet krävde dessutom att en lista över förbjudna tillsatsämnen i djurfoder ska ingår i den nya lagstiftningen.
Ett fodermedel får endast saluföras och tas i användning om det är säkert. Djurfodret får inte innehålla ämnen som kan inskränka dess lämplighet som djurfoder, eller som är förbjudna.
Fodertillverkarna är förpliktade att säkerställa att de saluförda fodermedlen är "solida, naturliga, oförändrade, ändamålsenliga och av god kvalitet".
Fodermedlet ska förpackas och etiketteras i enlighet med de specifika märkningsföreskrifterna. All information bör vara vetenskapligt begrundad. Märkningen ska underlätta spårning och tjäna kontrolländamålen.
Informationen på förpackningen ska ge köparen den information han behöver för att kunna välja lämpligaste möjliga vara för det aktuella ändamålet.
Parlamentet godkände lagändringen med 543 ja-röster, 8 nej-röster och 26 nedlagda röster. EU-kommissionen välkomnade parlamentets beslut. Hälsokommissionär Andreoulla Vassilio betecknade lagändringen som ett betydande steg framåt.
Företrädare för industrin uppmanade Vassilio att låta texten gå vidare till rådet utan dröjsmål. Rådet väntas godkänna lagändringen inom några veckor. De nya reglerna ska att gälla från år 2010. Lagstiftningen gäller foder för både nyttodjur och keldjur.
Med lagstiftningen hoppas EU skapa bättre ordning på fodermarknaden där allehanda skandaler har varit vardag de senaste åren.
En av de större skandalerna avslöjades för några år sedan i Belgien, där dioxinkontaminerade ägg och köttprodukter påträffades i stor skala. Under rättsförhandlingarna har det framgått att maskinolja hade blandats i foder.
Nu ska bättre insyn och effektivare kontroller minska riskerna för bedrägerier med förorenat foder. Kritikerna efterlyser emellertid motsvarande standarder inom ramen för WTO för att trygga ett optimalt skydd för EU-länderna med avseende på importerat foder.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab