Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
13.2.2009 / Landsbygdens Folk
Mindre EU-mjölk trots höjda kvoter
EU:s senaste kvothöjning kommer inte att utnyttjas till fullo. I april 2008 höjdes kvoten med två procent, i elva medlemsländer med 2,5 procent. Kvotöverskridningar blir ytterst sällsynta. Mycket få EU-länder förmår i år fylla sina kvoter, skriver den tyska marknadscentralen ZMP.
Enligt ZMP tyder statistiken från januari på att mjölkleveranserna avtar i EU-länderna, jämfört med fjolåret. I exempelvis Frankrike stannade mjölkproduktionen under årets första två veckor åtta procent under fjolårsnivån.
Under 2008 ökade EU:s mjölkproduktion med cirka en miljon ton, varav 400.000 ton kan hänföras till den extra skottdagen den 29 februari. Den starkaste tillväxten koncentrerade sig på årets första kvartal.
ZMP tror inte att mjölkleveranserna kommer att öka detta år, trots kvothöjningen med en procent från den första april, och i Italien med hela fem procent. Anledningen är det svaga mjölkpriset, som inte lockar till investeringar i mjölkproduktionen.
Enligt den nederländska producentorganisationen LTO Nederland tyder allt på att mjölkpriset fortsätter att sjunka i Europa. Prognosen bygger på en prissammanställning över läget i 15 EU-länder i december 2008.
Det genomsnittliga avräkningspriset för de femton EU-mejerierna var i november 2008 31,49 euro per 100 kg standardmjölk. Sedan november 2007 har priset sjunkit med 6,42 euro, eller 16,9 procent. I december hade medelpriset sjunkit med ytterligare 2,07 euro.
Siffrorna visar att prisraset har koncentrerats till slutet av fjolåret. Fortsättningen ser inte bättre ut. De tillfrågade mejerierna i de viktigaste mjölkländerna räknar med fortsatt sjunkande priser under åtminstone de första månaderna av år 2009.
Enligt LTO:s egna analytiker kommer den negativa utvecklingen att fortsätta ända tills utbudet börjar minska. Alternativet är att konsumenterna börjar tro på bättre tider igen.
Samma utveckling pågår i Nya Zeeland och USA. Nya Zeeländska Fonterra har skruva ned sina prognoser ordentligt. I USA räknar man också med sjunkande mjölkpriser.
Enligt LTO:s sammanställning betalar Hämeenlinnan Osuusmeijeri det högsta priset i december 2008, 46,49 euro per 100 kg mjölk. Decemberpriset ligger till och med över mejeriets medelpris för hela året, 45,40 euro, också det en första plats i den europeiska sammanställningen. Den finländska utvecklingen går därmed mot den allmänna trenden i EU.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab