Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
6.2.2009 / Landsbygdens Folk
Producenterna och staten enades om nationella stödet till svin och fjäderfä
I år frikopplas stöden till svin och fjäderfä från produktionen i hela landet. Producentorganisationerna SLC och MTK uppnådde ett förhandlingsresultat om nationella stöd för den enmagade sektorn. Sedan tidigare hade parterna kommit överens om de övriga delarna av det nationella stödpaketet för i år.
Det frikopplade stödet utbetalas enligt en gårdsspecifik referensmängd som i huvudsak bygger på antalet djurenheter på gården under 2007. Man uppskattar som en följd att summan av gårdarnas referensmängder – beroende på stödområde – blir 4-7 procent högre än det egentliga antal djurenheter som ligger till grund för utbetalningen av stöden för 2007. Därför kommer enhetsstöden att sjunka mer i år än vad stödsummorna ger vid handen. De enskilda gårdarnas referensmängder kommer att fastställas i höst.
Enligt förhandlingsresultatet ska stödsumman på C-området sjunka med 3,2 procent jämfört med i fjol. I enlighet med de riktlinjer, som parterna kommit överens om för 2010 och 2011, i anslutning till förhandlingsresultatet, är nedskärningen på C-området till sin storleksklass hälften av nedskärningen på A- och B-områdena.
På C-området kommer nedskärningen emellertid att falla ut olika: där ska stödet till svin och fjäderfä graderas enligt gårdarnas storlek: för upp till 200 djurenheter får alla områdets gårdar ett lika stort stöd. För den del som överstiger 200 djurenheter är stödet mindre. För mer än 200 djurenheter får gårdarna på C-området alltså ett stöd som motsvarar det frikopplade stödet på A- och B-områdena, det vill säga 150 euro per djurenhet. I praktiken torde minskningen på A- och B-områdena i år bli 6,5 procent jämfört med 2008 – detta alltså enligt 141-avtalet.
Producentorganisationerna och ministeriet är överens om att stödnivåerna bör vara enhetliga i hela landet. Investeringar som leder till mer produktion inom äggsektorn blir dock utan stöd också i fortsättningen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab