Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
6.2.2009 / Landsbygdens Folk
Genombrott låter vänta på sig på spannmålsmarknaden
Trots dagliga variationer ser det tillsvidare ut som om man ännu inte ska räkna med några banbrytande prishöjningar på spannmål. Möjligen klarnar läget något när arealerna inför följande odlingssäsong är klara. Enligt Avenas senaste marknadsinformation inverkar dessutom vädret under odlingssäsongen samt mängd och kvalitet, men även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar in.
I slutet av skördeåret kommer lagren att vara större än tidigare till följd av rekordstora skördar i fjol. Avena hänvisar till det amerikanska jordbruksdepartementet USDA, som uppskattar att världens vetelager kommer att vara 148 miljoner ton (i slutet av fjolårets skördeår 119 miljoner ton) och fodersädslagren 178 miljoner ton (156 miljoner ton i fjol). Man bör dock uppmärksamma att lagertillväxten inte är jämnt fördelad i världen, utan den är koncentrerad till några produktionsländer. Man uppskattar således att EU:s slutlager kommer att vara 70 miljoner ton i slutet av det pågående skördeåret, då de var 45 miljoner ton i slutet av skördeåret 2007-2008.
Leveranserna till intervention väntas stiga till 2,5 miljoner ton. Av den mängden har 680 000 ton redan levererats. Även i Ryssland och Ukraina kommer lagren att vara större än vanligt i slutet av skördeåret, fastän dessa länder har ett mycket stort exportprogram.
Höstvetearealerna i USA är 9 procent mindre än i fjol. Under de närmaste månaderna har prognosen för den insådda arealen med majs och soja i USA och de slutgiltiga odlingsarealerna en stor betydelse. För tillfället uppskattar man att majsarealen i USA kommer att minska med ca 4 procent och sojaarealen att öka med 7 procent. Avgörande för den inkommande skörden är väderleksförhållandena från och med nu ända tills skördebärgningen. Också utbudet på gödsel är av stor betydelse , likaså hur väl odlarna i olika länder klarar av att finansiera sina inköp. I Europa uppskattar man för tillfället att jorden är tillräckligt fuktig, marken täcks av ett lämpligt snötäcke. Höstsäden är därmed i gott skick på området inom EU, Ryssland och Ukraina.
För Finlands del kan man väl säga att det först och främst är utsikterna för utbudet på EU:s inre marknad under följande skördesäsong, som kommer att vara avgörande för priset här hemma.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab