Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
6.2.2009 / Landsbygdens Folk
Nytt preparat testas mot rönnbärsmal
Ett nytt växtskyddsmedel som är verksamt enbart på skadeinsekter men inte angriper nyttiga insekter på äppelträden ska i år testas på försök i Finland. Det berättade utvecklingschefen Matias Rönnqvist från Berner Ab vid Ålands Hushållningssällskaps kursdag och minimässa för fruktodlare vid Ålands Naturbruksskola i tisdags.
Ålands bär- och fruktodlarförenings ordförande Anders Jansson betecknar det nya preparatet som en arbetsseger för fruktodlarföreningen. Ett litet frågetecken finns dock för hur det nya testpreparatet biter på rönnbärsmalen, som i år väntas förekomma i stor skala eftersom malen i fjol inte var så vanlig.
– Det nya preparatet Stewart har testats mot hundratals insekter, men inte just mot rönnbärsmalen, så det är lite osäkert hur det fungerar på den punkten. Men det verkar vara det enda tillåtna medlet som möjligen har effekt också mot rönnbärsmalen, kommenterar Jansson.
Rönnqvist konstaterar att utvecklingen beträffande växtskyddsmedel nu är så snabb, att även den som arbetar i branschen har svårt att hinna med i alla svängar. Men han varnade uttryckligen för att använda sådana kemikalier som är förbjudna. Särskilt nämnde han Euparen, som han trodde att Tullaboratoriet i år kommer att hålla särskild utkik efter. Euparen är ett svampmedel som använts för att förhindra skorv på äpplen.
– Men för att motverka skrov finns det ett antal ersättande preparat som visat sig fungera, berättar Anders Jansson.
Han påpekar att företaget Biotus redan i dagsläget är viktigt också för den konventionella äppelodlingen, eftersom företaget levererar de feromonfällor som används för att avgöra när det är dags att sätta in bekämpning mot olika slags skadeinsekter. Dagens preparat är mycket mer specialiserade än de växtskyddsmedel med bredare effekt som tidigare var i bruk.
– Därför måste man också vara mycket mer exakt med sina skyddsinsatser.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab