Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
6.2.2009 / Landsbygdens Folk
Rikligt med mjölk på världsmarknaden
Ännu för ett år sedan var den globala efterfrågan på mjölk så stark att marknaden ansträngdes till bristningsgränsen. Nu har knappheten förbytts i ett överskott. Det finns rikligt med mjölk på världsmarknaden, där efterfrågan minskar i finanskrisens spår.
Samtidigt ökar utbudet, enligt färsk statistik från det amerikanska jordbruksministeriet. I de 39 länder som står för tre fjärdedelar av världens produktion av komjölk, ökade produktionen år 2008 med 1,6 procent, till 442 miljoner ton.
EU levererar mer än en fjärdedel av denna mängd, eller sammanlagt 134,4 miljoner ton. Enligt USDA torde EU-produktionen ännu öka något, men tillväxten förblir blygsam. Den nästviktigaste mjölkproducenten är USA med 86,8 miljoner ton medan Indien kommer på en tredje plats. Följande i rangordning är Kina, Ryssland, Brasilien och Nya Zeeland. Den stigande mjölkproduktionen i kombination med sjunkande efterfrågan, medför en svår marknadssituation för mjölkproducenterna. Experterna räknar med små mariginaler och ökat pristryck nedåt.
Den europeiska mjölkproduktionen har hållits tämligen konstant de senaste fem åren, trots de senaste turbulenserna på marknaden. Anledningen är kvotregleringen. Också i Ryssland har produktionen varit rätt stabil.
I flera andra länder har produktionen varierat betydligt. Senaste år steg mjölkproduktionen i Brasilien med åtta procent, jämfört med föregående år. Sedan år 2005 har produktionen ökat med en tredjedel.
Ännu snabbare har Kina byggt ut sin produktion. De kinesiska leveranserna har de senaste tre åren ökat från 22,6 miljoner ton till 38,6 miljoner ton. Å andra sidan har de kinesiska producenterna genomfört expansionen med betydligt fler mjölkkor än EU och USA.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab