Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
6.2.2009 / Landsbygdens Folk
EU-kommissionen försvarar exportstöden
EU-kommissionen har kritiserats massivt som en internationell reaktion på beslutet att återinföra exportstöden för mjölkprodukter. Men agrarkommissionär Mariann Fischer Boel försäkrar att åtgärden inte ska tolkas som en helomvändning av jordbrukspolitiken.
Åtskilliga stater utanför Europa, bland annat Australien, har uttryckt oro över EU:s exportstöd. Man misstänker att EU:s reformbromsande länder, inte minst Frankrike, igen skulle vara på väg att ta kommandot för att börja urvattna reformpolitiken.
EU kritiseras samtidigt för att dumpa de redan låga världsmarknadspriserna genom att sälja ut sitt överskott med hjälp av subventioner.
Australiens jordbruksminister Tony Burke hävdade under en konferens i Madrid, att EU:s beslut att återinföra exportstöden kom vid sämsta tänkbara tidpunkt.
Men kommissionen förnekar att åtgärden skulle strida mot EU:s reformvänliga jordbrukspolitik. Exportstöden är tillfälliga och strider inte mot EU:s åtaganden i förhandlingarna om WTO:s frihandelsavtal, heter det i Bryssel.
Enligt kommissionen följer beslutet också åtagandena gentemot G20-gruppen och påverkar inte världsmarknadspriserna.
EU håller fast vid sin jordbrukspolitik. Exportstöden är en tillfällig åtgärd som inte rubbar den utstakade linjen, lyder budskapet från Bryssel.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab