Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
6.2.2009 / Landsbygdens Folk
Island kan snart bli EU-medlem
Islänningarna har börjat kasta längtansfulla blickar på EU och euron för att rädda nationen från ekonomiskt sammanbrott. Enligt EU:s utvidgningskommissionär Olli Rehn kunde Island bli medlem inom två år.
Sammanbrottet i den isländska ekonomin har börjat bädda för ett isländskt EU-medlemskap. Arbetslöshet, en rekordrecession och den isländska kronans ras på valutamarknaden har mjukat upp islänningarnas attityder gentemot EU, och framför allt euron som valuta.
Diskussionerna har fått ny fart sedan den isländska regeringen kollapsade förra veckan. Den nya regeringskoalitionen mellan socialdemokrater och Vänstern-Gröna vill tillsätta en kommitté som före medlet av april ska sammanfatta möjligheterna för Island att gå med i EU.
EU-kommissionen i Bryssel följer noga med den isländska debatten. Enligt den brittiska tidningen the Guardian förbereder sig kommissionen för en snabb behandling av en eventuell isländsk medlemsansökan.
En sådan ansökan kan bli aktuell efter det nyval som väntas ske på Island i maj. I en intervju för The Guardian ställer sig utvidgningskommissionär Olli Rehn mycket positiv till en isländsk medlemsansökning.
Rehn konstaterar att Island är ett land som skulle platsa mycket bra i EU. Han kan tänka sig att medlemsförhandlingarna kunde klaras av på rekordsnabba två år.
Om Island ansöker snart, kan landet bli medlem redan år 2011, parallellt med Kroatien, konstaterar Rehn.
Ett isländskt medlemskap i EU kunde emellertid få kännbara påföljder för landets fiske- och jordbrukspolitik. Det isländska jordbruket är blygsamt, trots att landet är självförsörjande med mejeriprodukter, ägg, samt nöt- och fårkött.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab