|
30.1.2009 / Landsbygdens Folk
Åländsk storsatsning för frukt och grönt
Ålands Trädgårdshall (ÅTH) är i full gång med att bygga ut sitt lager i Jomala Gölby för lagring och förpackning av frukt och grönsaker. Totalt handlar det om en satsning på drygt 4 miljoner euro. Men VD Tord Sarling betonar att företaget de senaste åren byggt upp ekonomiska reserver för att inte vara alltför sårbart ifall det i samband med utbyggnaden blir några år med dåliga skördar eller fallande priser.
Dessutom får ÅTH av landskapsregeringen maximala 40 procent eller 1,6 miljoner som investeringsstöd för utbyggnaden av hallen samt satsningen på nya och moderniserade maskinlinjer.
– Att vi fått maximala bidrag beror på att det handlar om en gemensam och långsiktig satsning som ska gynna de åländska frukt- och grönsaksodlarna under 20-25 år. Men om vi inom något år måste satsa på fler nya maskiner så kan vi knappast få en lika hög bidragsprocent för dem, säger Sarling.
I dag kan man mycket bättre är för tio år sedan förutsäga vilka produkter och mängder handeln behöver. Ett utmärkt exempel på sådan framgångsrik styrning är när ÅTH för några år sedan bestämde att odlingen av vissa äppelsorter helt skulle upphöra på Åland. Då kändes det surt för många äppelodlare som måste såga ner träd som kanske planterats ganska nyligen. Processen underlättades dock tack vare 50 procents bidrag av EU för plantering av nya sorter.
Och i dagsläget har äppelodlarna anledning att vara mycket nöjda, när de ser hur väl de nya sorterna med bättre smak- och lagringsegenskaper tagits emot av handeln och konsumenterna.
– I fjol sålde vi 2.100 ton äpplen, vilket är en ökning med 40 procent, berättar Sarling.
Det betyder att åländska äpplen svarar för närmare 60 procent av den kommersiella inhemska odlingen om man också räknar med Granlids och Vidar Häggbloms stora äppelodlingar i Vårdö. Dessa två odlare säljer själva sina produkter. Även odlingen av päron har lyckats bra på Åland.
ÅTH försöker även se möjligheter för framtiden beträffande andra grödor.
– I fjol hade vi exempelvis på känn att efterfrågan på schalottenlök skulle öka så vi fördubblade produktionen jämfört med föregående år. Och i år ökar vi igen med 100 procent.
Inflyttningen i de nya lokalerna är planerad till juli-augusti. Nybyggnaden i Jomala Gölby/Buskböle är på sammanlagt ca 2.700 kvadratmeter. Dessutom bibehålls 2.500 kvadratmeter av de nuvarande lagerutrymmena.
Däremot faller 1.600 kvadratmeter lagerutrymmen bort i Dalkarby, men Tord Sarling räknar ändå med att de nya utrymmena i Gölby ska räcka till för många år framöver.
|
|