Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
30.1.2009 / Landsbygdens Folk
Åland vill ha vaccinering mot blåtunga
Åländska nöt- och lammuppfödare vill starta en vaccineringskampanj mot sjukdomen blåtunga, som redan finns oroväckande nära Åland.
Ålands Producentförbund, Ålands Fåravelsförening och Föreningen Ålandsfåret har skrivit ett gemensamt brev till landskapsregeringen där de anhåller om att vaccineringskampanjen tidigareläggs. Men eftersom smittsamma sjukdomar faller utanför Ålands självstyrelses behörighetsområde måste landskapsregeringen ge över ärendet till jord- och skogsbruksministeriet.
I brevet efterlyser de tre organisationerna en förordning om vaccinering som gäller enbart landskapet Åland. Motiveringen är att riskzonen för blåtunga i Sverige redan nått trakterna söder om Stockholm. Sannolikheten är därmed stor för att Åland blir det första området i Finland som smittas av blåtunga. När blåtunga spritts till i Stockholmsområdet, vilket troligen sker redan inkommande vår, hamnar största delen av Åland inom vaccinationsområdet.
Enligt landskapsveterinär Mikael Karring finns det redan beredskap för att inleda vaccineringskampanjen med hjälp av åländska vaccineringsteam.
Åtminstone under det första året är det staten som enligt Karring står för vaccineringskostnaderna. Småningom ska kostnaderna dock överföras på näringen.
Vaccinering ska ske två gånger med tre-fyra veckors mellanrum. På Åland finns det ca 20.000 idisslare, varav 11.000 får. Åland är det fårtätaste området i Finland och branschen skulle därför drabbas extra hårt om sjukdomen sprids till landskapet.
Dessutom är Ålandsfåret redan utan ett utbrott av blåtunga en utrotningshotad ras. Även spillran av den finska lantrasen på Åland är på samma sätt hotad.
Ytterligare kan blåtunga vara svår att identifiera under betesperioden, särskilt vid dödsfall på betesholmar. Det kan då ta så lång tid innan dödsorsaken fastställts och smittan upptäckts att blåtungan hunnit sprida sig till hela Åland innan de första fallen ens har påträffats.
Mikael Karring påpekar att motsvarande beredskap som beträffande blåtunga också finns för att bemöta exempelvis fågelinfluensan och andra smittsamma sjukdomar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab