|
23.1.2009 / Landsbygdens Folk
Förhandlingarna fortsätter om nationella stödpaketet
Förhandlingarna om det nationella stödpaketet fortsatte i går på eftermiddagen efter LF:s pressläggning. Möjligtvis fortsätter förhandlingarna ännu nästa vecka.
Vägkosten från MTK:s extra fullmäktigemöte i måndags bestod i en gradering av stödet till svin och fjäderfä enligt gårdarnas storlek, som parterna sedan arbetat vidare med i förhandlingarna. MTK:s fullmäktige godkände i övrigt förslaget till stödpaket utom de delar som gäller den enmagade sektorn, alltså svin och fjäderfä.
Stödpaketet behandlas i alla fall som en helhet, och därför kan man inte tala om en lösning på basen av MTK-fullmäktiges beslut. I SLC har fullmäktige redan i fjol gett fullmakt åt styrelse, men bland annat med det förbehållet att stödet till de enmagade inte kan minska hur mycket som helst på C-området.
Enligt MTK:s fullmäktige borde skillnaderna i stödet mellan de viktigaste produktionsområdena inom den sektorn inte få öka, men å andra sidan bör man inte gå med på beskärningar i stödet på C-området. Det är något av ett dilemma eftersom en beskärning av stödet för A- och B-områdena är ett måste på grund av 141-avtalet.
- Beredningen och förhandlarna har arbetat med olika modeller kring en eventuell gradering hela veckan, berättar SLC-basen Holger Falck. Vi är dock medvetna om att graderingen inte eliminerar grundproblemet, det vill säga hur den oundvikliga nedskärningen av stödet till den enmagade sektorn på A- och B-områdena kommer att återspeglas på C-områdets stöd.
Enligt vad LF erfor i går på förmiddagen, arbetade förhandlarna med en graderingsmodell där beskärningen skulle bli störst för de stora gårdarna på C-området.
- Grundidén från MTK:s fullmäktige torde ha varit en jämn utveckling, det vill säga en nedskärning i stödet till de stora gårdarna i hela landet, förklarar Holger Falck.
På A- och B-områdena är beskärningen i vilket fall som helst 7 procent för alla enmagade produktionsenheter, detta enligt 141-avtalet.
Vad gäller de övriga stöden i förslaget till nationellt stödpaket ser ändringarna inte ut att bli stora i år jämfört med fjolårets stödpaket. Enligt förslaget sjunker stödet för idisslare på A- och B-områdena med en halv procent, detta som en följd av den gällande 141-lösningen. När man beaktar de förändringar som skett i produktionen så är det i alla fall möjligt att hålla stödet per djurenhet på nästan samma nivå som 2008.
När man alltså bortser från den enmagade sektorn, så är den enda större omrockeringen på djursidan att parterna har kommit överens om att flytta en summa från hästarna som motsvarar 30 euro per djurenhet över på dikorna. Samtidigt har förhandlarna kommit överens om att arbeta för förändringar i stödet till hästarna från och med 2010, så att det i högre grad skulle rikta sig till professionell hästuppfödning. Tanken är att fler hästar än nu skulle krävas för att man kan få stöd.
Stödet till dikorna skulle således stiga med 10 euro på A- och B-områdena till 83 euro per djurenhet och med 5 euro per djurenhet på C-området till 300 euro på C1 och C2 området samt 376 euro på C2norr. Stödet till tjurar och kvigor skulle hållas helt på fjolårets nivå, det samma gäller tackor och getter.
Vad gäller produktionsstödet för mjölken är det svårt att ge exakta siffror på förhand eftersom den stödberättigade mängden inte är känd förrän i början av nästa år. Enligt dagens uppskattningar måste mjölkstödet dock minskas med cirka 0,1 cent per liter på A- och B-områdena och med 0,3 cent per liter på C-området. Avsikten är i alla fall att stödsummorna, alltså det totala stödet i miljoner euro, ska vara de samma som i fjol på alla stödområdena.
När det nya utjämningssystemet på C-området tas i bruk föreslår förhandlarna att kravet på kvoter för mjölkstödet bör slopas på A- och B-områdena. Det här hänger närmast ihop med att A- och B-områdena har producerat under den regionala kvoten redan en längre tid.
LFA-stödets nationella tilläggsdel torde utbetalas enligt samma nivåer i år som i fjol i hela landet. Även hektarstödet på A- och B-området till djurgårdar på 30 euro per hektar och stödet till vissa grödor, det vill säga grönsaker och stärkelsepotatis, hålls på samma nivå som 2008. På C-området gäller motsvarande för det nordliga hektarstödet och stödet till unga jordbrukare samt det allmänna hektarstödet som betalas på C2-området och norrut.
Inom trädgårdsproduktionen minskar stödsumman på A- och B-områdena med tre procent jämfört med fjolåret, detta som en följd av senaste 141-lösning. Eftersom odlingsarealen beräknas minska blir stödsänkningen emellertid inte så stor per kvadratmeter. Det här skulle gälla även på C-området. Lagringsstödet för trädgårdsprodukter väntas minska litet på A- och B-områdena medan det torde stiga en aning på C-området.
Transportstödet till sockerbetor finns nu formellt som ett nytt stöd i det nationella stödpaketet. Stödsumman är 1,2 miljoner euro. Motsvarande summa har nog reserverats i fjolårets stöd, men det har inte ännu utbetalats. Stödsumman till sockerbetor i övrigt ökar med en dryg miljon euro till 5,8 miljoner euro på grund av en beräknad ökning av odlingsarealen. Stödnivåerna skulle i alla fall bli de samma. Även stödet till mat - och industripotatis är samma som hittills.
|
|