Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
23.1.2009 / Landsbygdens Folk
EU-länder godkänner återgång till exportstöden
En majoritet av EU-länderna godtar kommissionens linje att återinföra exportstöden för mjölkprodukter. Det framgick vid årets första rådsmöte, där medlemsländernas jordbruksministrar nu möttes under tjeckiskt ordförandeskap.
De flesta jordbruksministrar bedömde det aktuella läget på mjölkmarknaden som hotande. För att förhindra en åderlåtning av produktionen, var delegationerna beredda att acceptera en återgång till den gamla prisstödspolitiken.
Några medlemsländer, bland annat Tyskland och Österrike, ansåg att kommissionen till en del har sig själv att skylla för att mjölkpriset har rasat. I förhandlingarna om jordbrukspolitikens hälsocheck varnades mer än nog för att alltför snabba kvothöjningar kunde bidra till sänkta priser. Så sent som i november senaste år, beslöt jordbruksministrarna om att utvidga mjölkmängden med en procent per år. Sedan dess har mjölkpriset i Tyskland sjunkit till 20 cent.
Kommissionens planer har redan kritiserats av utvecklingsländerna, som fruktar en prisdumping. Vid den gröna veckan i Berlin, anklagade Burkina Fasos jordbruksminister Laurent Sedego EU för att slå undan förutsättningarna för u-ländernas egna jordbruk. Men EU-ministrarna gjorde bedömningen att EU:s exportstöd inte kommer att skada utvecklingsländerna, då EU:s export av mjölkprodukter till u-länderna är förhållandevis låg.
Enligt kommissionens siffror sker 80 procent av handeln mellan de enskilda EU-länderna. Av den resterande femtedelen exporterad tre fjärdedelar till Ryssland och sydosteuropa medan den sista fjärdedelen exporteras till "betalningsstarka" länder.
Vid rådsmötet betonades därtill att exportstödet ska betraktas som en nödfallsåtgärd som endast tas i bruk för en begränsad tid. Egentligen förutsätter Doha-rundan att exportstöden ska avskaffas fram till år 2013.
Den tyska delegationen varnade samtidigt för att överdrivna krav från producenternas sida. Konsumenterna har bestraffat den senaste tidens pristoppar genom att köpa mindre mjölk, med spårbara följder för avsättningen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab