Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
23.1.2009 / Landsbygdens Folk
Älgkorv på gröna veckan utan finländsk medverkan
Senaste år genomförde Finland en storsatsning på den internationella gröna veckan i Berlin. Avsikten var att lyfta fram finländsk kvalitetsmat och göra den finländska matkulturen känd i Europa. Men detta år uteblev den finländska representationen. Senaste års satsning bedömdes som lyckad men de stora livsmedelsföretagen ansåg att deras medverkan på mässan kostar mer än den smakar. Den finländska matkulturen blev därmed en engångsföreteelse på den gröna veckan.
Det nordiska köket representerades i stället av Sverige, som hade satsat på en drygt trehundra kvadratmeter stor avdelning. Älgkorv och älgsnaps lockade publiken till det blågula ståndet - i Tyskland betraktas älgen som en nästan mytisk varelse, vilket svenskarna skickligt drar nytta av i sin marknadsföring.
Mässkansliet i Berlin kunde i år bokföra cirka 1.600 utställare från 56 länder. Antalet utställare har hållits konstant, trots dystra tider. Representanter för jordbruk och industri medgav att de känner av finanskrisen, men yttrade sig förhållandevis optimistiskt inför 2009.
Ryssland var också detta år den största utställaren med en avdelning på 6.000 kvadratmeter. Rysslands jordbruksminister Alexej Gordejev påminde om att den ryska jordbrukssektorn stadigt växer. Som så många andra länder stöder Ryssland sitt jordbruk med hjälp av krediter. Detta är viktigt med tanke på den snabba moderniseringen som branschen befinner sig i, tillade Gordejev.
Den ryska livsmedelsexporten är stabil och har ett värde av cirka fem miljarder US-dollar. Därmed är livsmedelssektorn Rysslands tredje viktigaste exportbransch efter energi- och militärexporten, framhöll Gordejev. Han uppgav att Ryssland detta år ska stärka exporten av såväl spannmåls- som köttprodukter. Framför allt har ryskt fågelkött en bättre kvalitet än till exempel fågelkött från USA, ansåg den ryske ministern.
Mässans betydelse för Rysslands jordbruk åskådliggjordes av att premiärminister Vladimir Putin tog sig tid för ett kort besök. Putin var i Berlin för att förhandla om gasleveranser med Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Den internationella gröna veckan i Berlin har blivit något av en traditionell träffpunkt för internationella jordbrukspåverkare. Så också i år, då mer än 30 jordbruksministrar från länder både inom och utanför EU dryftade aktuella livsmedels- och jordbruksfrågor. Mässan tenderar mer och mer att bli ett toppmöte för världens jordbrukspolitiker. I år diskuterades bland annat hungern i världen och möjligheterna att bemästra den i framtiden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab