Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
12.12.2001 / SLC
Märkning av nötkött ändras 1.1.2002

Märkningarna förenhetligas inom hela EU. Härvid skall för allt nötkött som saluförs inom EU uppges det land eller de länder där nötkreaturet fötts, fötts upp och slaktats eller alternativt ett ursprungsland, om nötkreaturet har fötts, fötts upp och slaktats i ett och samma land. Dessutom skall nötköttet märkas med ett referensnummer eller en referenskod samt uppgifter om styckningsanläggning. Jord- och skogsbruksministeriet gav idag förordning om märkning av nötkött.

Systemet för märkning av nötkött har utarbetats i syfte att garantera spårbarheten. Detta innebär att ett bestämt parti nötkött vid behov kan spåras till ett enskilt djur eller en grupp av djur. Det andra skedet i reformen som träder i kraft i början av januari 2002 innebär att allt nötkött som saluförs går att spåra inom hela Europa. Efter reformen är det inte längre möjligt att saluföra sådana partier nötkött som inte är ursprungsmärkta. I Finland har det dock varit möjligt att spåra nötköttet redan från och med år 1998, då Finland verkställde sitt eget system för märkning.

Under det första skedet skulle man i Finland uppge ursprungslandet för finskt nötkött genom märkningen ”finskt nötkött”. Märkningen har nu följande utformning: ”Ursprung: Finland” eller alternativt ”Fött i Finland, Uppfött i Finland och Slaktat i Finland ”. Motsvarande uppgifter skall lämnas också om importerat kött. Det är obligatoriskt att uppge slakteriets godkännandenummer i punkten för uppgift om land där djuret slaktats. Dessutom skall referensnumret, landet där styckningsanläggningen är belägen samt styckningsanläggningens godkännandenummer antecknas.

För malet nötkött skall uppgiften om styckningsanläggning ersättas med en uppgift om beredningslandet. I samband med uppgifterna om landet där djuret slaktats och beredningslandet är det inte obligatoriskt att ange anläggningarnas godkännandenummer. Dessutom har lämnandet av uppgifter om det land eller de länder där djuret fötts och fötts upp förenklats på så sätt att dessa länder räknas upp i ursprungsangivelsen. Uppgifter om ursprung behöver emellertid inte lämnas om nötkreaturet har fötts och fötts upp i samma land där köttet har malts.

Kraven på märkning gäller alla aktörer och allt nötkött som saluförs. Allt färskt och djupfryst, styckat eller malt nötkött som saluförs omfattas av kraven på märkning. Kraven gäller också andelen nötkött i t.ex. malet kött av gris och nöt. Kraven på märkning gäller dock inte produkter som tillverkats av nötkött (t.ex. nötköttsprodukter som marinerats, kryddats eller tillretts), och inte heller kött som säljs i restauranger eller storhushåll.

Förutom de obligatoriska märkningarna kan aktörerna på frivillig väg märka köttet med andra uppgifter än de obligatoriska. Frivilliga märkningar kan t.ex. gälla nötkreaturets ras eller utfodring. Användningen av frivilliga märkningar förutsätter att en behörig myndighet har godkänt aktörens system för frivillig märkning.

Tilläggsuppgifter:
överinspektör Juha Ylä-Autio, tfn. (09) 160 4264 veterinäröverinspektör Marjatta Rahkio, tfn. (09) 160 2298 http://www.mmm.fi/maatalouspolitiikka/laatu_alkupera/merkitseminen.htm



Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab